Na de mooie en gezellige Westfriezendag in Schagen op 6 september was goed te merken dat de vakanties voorbij waren en dat er allerlei activiteiten op gang kwamen. Het is bijna ondoenlijk om alles op te noemen. Het vergaderseizoen begon weer en de cursussen van de Commissie Kap en Dek gingen weer van start. Maar er was meer. Op 13 september was het Open Monumentendag en het Timmermansgildehuis was op die dag open voor het publiek.

Brocante markt en Schatten uit de Kast in de kerk in Wognum.
Brocante markt en Schatten uit de Kast in de kerk in Wognum. (Foto Marijke Smit)

Op 21 september organiseerde de Commissie Kap en Dek het traditionele ‘Schatten uit de Kast’, maar dan in een geheel nieuwe opzet. In de kerk van de Protestantse Gemeente Het Vierkant in Wognum beoordeelden deskundigen de door de bezoekers meegebrachte voorwerpen zoals zilver, sieraden, kant, aardewerk en gebruiksvoorwerpen. Er werd iets verteld over de ouderdom, de herkomst en het gebruik van de meegebrachte zaken.

Joop van Diepen vertelt de raads- en collegeleden aan de hand van dia's over stolpen.
Joop van Diepen vertelt de raads- en collegeleden aan de hand van dia's over stolpen. (Foto Jan Smit)

Tegelijkertijd was er ook een Brocantemarkt waar antiek, curiosa, sieraden en aanverwante artikelen verkocht werden. Het was een succesvol evenement dat door veel mensen bezocht werd en dat voor herhaling vatbaar is.

Gerda Govers gaat een lied zingen waarvan de tekst gemaakt is door Ant Hemmer.
Gerda Govers gaat een lied zingen waarvan de tekst gemaakt is door Ant Hemmer. (Foto Jan Smit)

Op 3 oktober was er in het archief in Hoorn een feestelijke avond, georganiseerd door Stichting Vrienden van het Westfries Archief. Historica Els Kloek vertelde over de rol van de vrouwen in de geschiedenis en de moeite die zij heeft moeten doen om deze rol zichtbaar te maken. Jan de Bruin vertelde over strafzaken waarin vrouwen zich voor de rechtbank van hun dorp moesten verantwoorden, waaronder de zaak van het ‘Abbekerker woif.’ Bert van Baar zong liederen uit het Medenblicker Scharrezoodtje, een liederenbundel uit de zeventiende eeuw.

Het optreden van Skotwal.
Het optreden van Skotwal. (Foto Jan Smit)

Op 5 oktober werd in Obdam de najaarsfamiliedag van de Stichting Westfriese Families gehouden. Op diezelfde dag werd door Stichting Creatief Westfries in Nieuwe Niedorp een Mooie Middeg Meziek georganiseerd. Ik moest kiezen en ik koos voor de Mooie Middeg Meziek. Het was een geslaagd festijn met optredens van Koos Slippens, Marijke Smit, Jaap Meester, Gerda Govers, Joop van Diepen en Sandra Duin, Ina Broekhuizen en Kees Kaas (Kees Kraakman). Wil Luiken begeleidde een aantal zangers op de piano en Aris Bouwens praatte het geheel aan elkaar en vertelde een aantal Westfriese verhalen. Na de pauze trad de bekende band Skotwal op. Het was een gezellige middag met mooie zang en muziek en prachtige verhalen. Het in groten getale opgekomen publiek genoot van deze mooie Westfriese middag.

Wilma Groot bedankt de zangers.
Wilma Groot bedankt de zangers. (Foto Jan Smit)

Op diezelfde middag maakte ik een wandeling net buiten Nieuwe Niedorp. Het zonnige weer, het mooie landschap en het vee dat buiten liep zorgden voor een feestelijk geheel. Wat zou Westfriesland zijn zonder koeien in de wei?

Koeien in de wei bij Nieuwe Niedorp.
Koeien in de wei bij Nieuwe Niedorp. (Foto Jan Smit)

Het Westfries Genootschap organiseerde op 4 en 11 oktober net als vier jaar geleden een compacte cursus Kennismaken met Westfriesland voor raads- en collegeleden. Na de opening door mij zelf als voorzitter, vertelde bestuurslid Netty Zander over het landschap en oud-bestuurslid Joop van Diepen over stolpen. Joop deed zijn verhaal in het Westfries en vertelde ook het een en ander over gewoonten. De bijeenkomsten werden door de aanwezige raads- en collegeleden erg op prijs gesteld en een aantal van hen meldden zich aan als lid!

De koeien wachten op hun beurt om gemolken te worden.
De koeien wachten op hun beurt om gemolken te worden. (Foto Jan Smit)

Op 12 oktober verzorgde de bekende publicist Jan Blokker jr. in Schagen een lezing voor het Westfries Genootschap over het onderwerp ‘Een vredelievend volk in oorlogstijd; Vriend en Vijand in de Eerste Wereldoorlog.’ Het mag dan honderd jaar geleden zijn dat de Eerste Wereldoorlog begon, toch zijn er gebeurtenissen uit onze tijd die doen denken aan wat er in de Eerste Wereldoorlog gebeurde.

Deze koe verlaat de doorloopmelkwagen. Een bijna historisch plaatje!
Deze koe verlaat de doorloopmelkwagen. Een bijna historisch plaatje! (Foto Marijke Smit)

Ik wil afsluiten met felicitaties voor Bart Slooten, voorzitter van Stichting Westfriese Molens en de maalploeg van korenmolen Ceres in Bovenkarspel (de molen is eigendom van dezelfde stichting). Uit handen van gedeputeerde Elvira Sweet van de Provincie Noord-Holland ontvingen zij op 4 oktober de Molenprijs 2014. Het is een blijk van waardering voor de grote inzet van de beide prijswinnaars. Mooi dat mensen die zich inzetten voor het behoud van het culturele erfgoed een keer in het zonnetje gezet werden!

Jan Smit