Voorzijde van de schoenmakerswerkplaats in Obdam.Voorzijde van de schoenmakerswerkplaats in Obdam.

Verscholen tussen de huizen aan de westzijde van de Dorpsstraat in Obdam bevindt zich een kleine schoenmakerij, tenminste dat woord staat op de voorgevel geschreven. Voor je het weet, ben je er voorbij gereden. Maar als je beter kijkt, zie je een fraai vormgegeven pandje dat destijds een volwaardige schoenmakerswerkplaats herbergde. Bij nader onderzoek blijkt het gebouwd te zijn in 1939.

Het woord ‘schoenmaker’ op de voorgevel met een pijl erboven.Het woord ‘schoenmaker’ op de voorgevel met een pijl erboven.
Een indruk van de zijgevel.Een indruk van de zijgevel.

Bouw en bewoningsgeschiedenis
Op 15 oktober 1936 vestigden zich in Obdam Nicolaas (Niek) Niele, geboren 6 oktober 1910 te Hoogwoud, en zijn echtgenote Helena Jong, geboren 9 maart 1915 in Sijbekarspel. Niek en zijn vrouw kwamen te wonen in een spoorhuisje vlak bij de Dorpsstraat. In het bijbehorende schuurtje richtte hij zijn schoenmakerij in.
In 1939 kregen ze de kans het pand Dorpsstraat 184 in Obdam (huidige adressering) aan te kopen. Niek vroeg en kreeg in dat jaar bouwvergunning voor een los van het huis staand gebouwtje waarin hij zijn schoenmakerij kon onderbrengen. De afmetingen bedragen 3.75X3.07 meter, de hoogte is 2.85 meter.

Bouwvergunning voor het bouwen van een schuur, 14 juni 1939.Bouwvergunning voor het bouwen van een schuur, 14 juni 1939.
De tekening voor de vergunning toont het te bouwen pand in al zijn schoonheid.De tekening voor de vergunning toont het te bouwen pand in al zijn schoonheid.

Zadelmaker
Naast schoenmaker was hij zadelmaker en hij maakte ook touwen voor koeien. Zijn vrouw had in de schoenmakerij haar naaimachine staan waarop zij kleine naaiopdrachten verzorgde. Ze werkten vaak samen in het gebouwtje.
Tot zijn plotselinge overlijden op 25 september 1961 heeft Niek Niele daar gewerkt. Na zijn dood heeft Gerard van der Ven de schoenmakerij nog lange tijd voortgezet. Helena Niele-Jong overleed op 11 oktober 1994.
Het gebouwtje wordt momenteel gebruikt als stalling voor de scootmobiel van Riet Bakker-Niele, de dochter van Niek en Helena. Zij woont nu (2021) op het adres Dorpsstraat 184 in Obdam. De ramen aan de voorzijde hebben plaats gemaakt voor openslaande deuren.

Mevrouw Niele bij de schoenmakerij. Hier is te zien dat er twee ramen aan de voorzijde zaten.Mevrouw Niele bij de schoenmakerij. Hier is te zien dat er twee ramen aan de voorzijde zaten.
De werkplaats werd ook gebruikt door mevrouw Niele. Hier zit ze bij haar naaimachine.De werkplaats werd ook gebruikt door mevrouw Niele. Hier zit ze bij haar naaimachine.
Het echtpaar Niele-Jong met hun zoontje Jan in de schoenmakerij.Het echtpaar Niele-Jong met hun zoontje Jan in de schoenmakerij.