Facebook

Westfrieslanddag » Deelnemers » Stichting De Westfriese Molens

Stichting De Westfriese Molens

Tijdens de Westfrieslanddag presenteert de Westfriese Molens zich onder andere middels een miniatuurmolen, er kan graan tot meel gemalen worden en er wordt een aantal keren een slide show getoond van de molens die in het bezit zijn van de stichting.

De Ceres in Bovenkarspel

Westfriesland is van oudsher een echt molenland geweest. Door de molens bleef het vruchtbare land droog, dus goed bewerk- en bewoonbaar. Rond 1825 stonden er binnen de Westfriese Omringdijk 183 watermolens. Verreweg de meeste zijn door de technologische vooruitgang overbodig geworden en verdwenen. Gelukkig niet allemaal, want windmolens horen per slot van rekening bij het Westfriese landschap.
De Stichting De Westfriese Molens heeft thans 15 molens in haar bezit waarvan 3 houten weidemolens, 1 wipwatermolen, 9 achtkante watermolens en 2 meelmolens zijn. De laatste twee zijn de Ceres in Bovenkarspel en De Lastdrager in Hoogwoud. Het bouwjaar van de molens varieert van circa 1600 tot 1900.
De Stichting beijvert zich om haar molenbestand zo goed mogelijk te onderhouden, bewoonbaar te houden of te maken en daar waar noodzakelijk te restaureren en/of te renoveren. Middels acties, fondsenwerving, subsidies en eigen financiële inbreng zijn zo recentelijk een aantal molens in topconditie gebracht.

De Ceres in Bovenkarspel.
De meelmolen de Ceres in Bovenkarspel is weer als meelmolen geheel in bedrijf. Er wordt meel gemalen en in de winkel wordt het meel verkocht. Een groep zeer enthousiaste vrijwilligers zet zich hier voor in. Een bezoekje aan deze molen is de moeite waard.

De Waarlandsmolen is geheel gerenoveerd en als woning in de stijl van rond 1900 ingericht. Deze molen is ook te bezoeken via het museum “Waarland van toen”. De Kaagmolen is geheel gerestaureerd.

Het eerstvolgende project is De Lastdrager in Hoogwoud. Deze molen gaan we weer helemaal tot werkende meelmolen restaureren. Bijna alle watermolens zijn maalvaardig en draaien regelmatig dankzij onze actieve vrijwillige molenaars.
Zo vervullen de molens ook nog een rol bij het beheer van het polderpeil. Want één ding is zeker, stilstaande molens takelen heel snel af. Verder is het zo, wanneer je hart voor Westfriesland hebt, wil je deze machtige molens niet missen in ons Westfriese landschap.

Graag tot ziens op de Westfrieslanddag op zaterdag 2 november!

Locatie: Spartahal in Schagen.
Tijd: van 11.00 tot 17.00 uur.

Meer informatie over Stichting De Westfriese Molens:
www.westfriesgenootschap.nl/molens/

 


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact