Facebook

Westfrieslanddag » Deelnemers » Westfries Groen

Vergeten kleur

Westfriesland heeft een zijn eigen mintgroen, de Zaanstreek heeft Zaans groen, de kuststrook olijfgroen en Broek in Waterland een diversiteit van grijstinten. Het Westfries groen is een van de oudste groenen van Nederland. De kleur kan met recht een oudhollandse kleurtraditie genoemd worden. Deze mintgroene kleur is historisch verbonden aan Westfriesland.

In 2001, nu 18 jaar geleden, is een kleuronderzoek naar streekeigen kleurgebruik in Westfriesland gedaan. Na 18 jaar blijkt dat 15 tot zelfs 20 procent van de streekkleur is weggeschilderd. Is de streekkleur is niet meer van deze tijd? Deze constatering was schokkend en pijnlijk.

Een lokale schilder, werkzaam aan een boerderij waar notabene in het verleden het Westfries groen prijkte aan kozijnen en goot, schilderde het geheel crème tot bijna wit. Van verbazing krab je je achter je oor.

Komt het door aanbod van trends?
De moderne snelle tijd?
Is de aandacht voor historie verloren?
Schort het aan ambachtelijke interesse?
Is er nog hart voor historie en regionale kennis?

Het zoeken is naar een juiste formulering. Een boerderij spierwit schilderen past niet. In grijstinten en zwart is nog erger, het lijkt vanaf de weg een boerderij die in de grondverf staat. Een andere stolp was rood met blauw gecombineerd met wit en iets roze. Dit wil je niet zien, dan vraag je werkelijk af wat er aan de hand is.

In het najaar van 2019, zaterdag 2 november, wordt de Westfrieslanddag georganiseerd in de Spartahal in Schagen. Deze dag zullen de streekkleuren onder de aandacht worden gebracht. Met prachtig beeldmateriaal en tips over historisch kleurgebruik in Westfriesland.

Vergeten kleur.

Als laatste het belang van de streekkleuren voor de herkenbaarheid van Westfriesland. De kleur staat voor een streek in de provincie Noord-Holland. Westfriesland wees trots op je mintgroene kleur! Nergens in de wereld komt deze kleur voor, alleen in Westfriesland.

Wilt u meer weten over historisch kleurgebruik?
Ik informeer u graag op de Westfrieslanddag op zaterdag 2 november!

Locatie: Spartahal in Schagen.
Tijd: van 11.00 tot 17.00 uur.

Hans van Kampen, kleurenspecialist.

 


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact