Op 3 november 2018 heeft Willem Messchaert uit handen van voorzitter Mieke Peetoom van de Stichting voor Landelijk Schoon Westfriesland een oorkonde ontvangen vanwege zijn grote verdiensten op het gebied van landschap en cultuurhistorie.. De uitreiking vond plaats tijdens de najaarsstreekmiddag van het Westfries Genootschap die ditmaal gehouden werd in de Laurenskerk in Kolhorn. De uitreiking verleende aan de bijeenkomst een extra feestelijk karakter in het jaar waarin het 600-jarig bestaan van Kolhorn wordt gevierd en op een plek waar Willem zijn sporen inmiddels heeft verdiend.
De toespraak van Mieke Peetoom is hieronder integraal opgenomen.
Willem Messchaert met oorkonde. Links Mieke Peetoom, voorzitter Stichting voor Landelijk Schoon Westfriesland.
(Foto: Frans Leek, Stichting Projector)
Toespraak Mieke Peetoom
“Dit is een intermezzo op deze bijzondere zaterdag in Kolhorn.
Kolhorn 600 jaar, het gehele jaar door hebben talloze activiteiten plaats gevonden in dit kleine bijzondere dorp. En telkens weer zien we dat deze activiteiten plaatsvinden in de Laurenskerk en ook opvallend - Willem Messchaert is bij veel van deze activiteiten betrokken.
Het jaar is nog niet om, er komen nog een paar memorabele bijeenkomsten dit jaar.
Bijvoorbeeld de presentatie van het boek van Jaap Kerkhoven, “Aan wad en waard” eindredactie Willem Messchaert.
Willem, wij wilden als Stichting voor Landelijk Schoon Westfriesland al lang eens een complimentje geven, maar ja… Eerlijk is eerlijk, je kreeg al zoveel aandacht. Daarom hebben we onze tijd afgewacht: Kolhorn 600 jaar dan komen we vast wel aan de beurt, dachten we. Misschien sluiten we met ons “schouderklopje” wel een lange rij van complimenten.
Op 21 januari 2017 ontving Willem “de Rode Kei” van de Partij van de Arbeid in Hollands Kroon. Argumentatie: Met zijn inzet voor de gemeenschap draagt hij bij aan de leefbaarheid van het dorp Kolhorn.
Op 26 april van hetzelfde jaar kreeg Willem een lintje van Koning Willem Alexander, de argumentatie was breed, de diverse bestuursfuncties zijn met name genoemd, sport, cultuur, geschiedenis, na je pensioen allemaal belangeloos!
Op 6 oktober van dit jaar vierde de boerderijenstichting het dertig jarig bestaan met het Stolpen oogstfeest, en Willem kreeg op die dag de 33ste Stolpen Award.
Nu vandaag op 3 november 2018 krijg jij van de Stichting voor Landelijk Schoon Westfriesland dan eindelijk dat welverdiende schouderklopje.
Je kent deze club mensen, ze zijn niet erg scheutig met het uitdelen van schouderklopjes hoor. Een keer in de drie jaar vinden we dat het eigenlijk tijd wordt en dan moet de keuze ook nog unaniem zijn, anders gaat het gewoon niet gebeuren.
Maar Willem voor jou was de keuze vorig jaar al bepaald, we moesten alleen rustig ons beurt afwachten.
De argumentatie is dat jij als geen ander ons werk in historisch perspectief plaatst, mede door jouw kennis van de Noord-Hollandse Waterstaatsgeschiedenis heb je vaak een welkome aanvulling. Je toont - je meedenkend. De Westfriese Omringdijk, de dijk die ons beschermd maar ook een niet aflatende aandacht behoeft. Krijgt die aandacht ook van jou.Willem verzamelt o.a. de krantenknipsels voor ons, stuurt ze op naar onze secretaris en schrijft daar zijn kattenbelletjes bij, één voorbeeld wil ik nu voorlezen.
Beste Pieter en anderen, hier de tot het “bittere” eind verzamelde krantenknipsels over de goede zaak een dijk van een dijk betreffende. Het blijkt nu onomstotelijk dat wanneer de overheid door eigen onkunde en slordigheid gedreven in de problemen komt met het peperdure ambtenarenapparaat meteen maar te laat en vervolgens voor de eeuwigheid een oplossing verzint.Ik zeg het nog een keer. Jullie actie was een hele goede waarvoor feitelijk een lintje verdiend zou moeten worden. Een paradoxale eindstand. Ik klop jullie nogmaals op de schouder voor jullie gewogen en bewogen strijd voor het monumentale karakter van onze Westfriese Omringdijk.
Hartelijke Groeten Willem.
In het lange bestaan van Landelijk Schoon zijn we toch naar de rechter gestapt, jij weet als geen ander hoeveel moeite deze stap ons heeft gekost. Maar we stonden als één man voor ons monument en het kostte veel tijd en moeite en weet je, dan doen die kleine kattenbelletjes van jou ons zo goed!Willem dank je wel voor de prachtige bankjes op onze dijk, jouw teksten en het ontwerp van René Knip, een project wat nog lang niet klaar is, waar je al sinds 2012 succes mee hebt.
Wij hopen dat er nog één geplaatst zal worden bij de dikke paal en misschien ook nog een bij het voormalige stoomgemaal N239 als de fietsbrug daar is gerealiseerd.
Dank je wel.”