Westfries Genootschap
Reiscommissie
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Stemmen Molenprijs Lastdrager.

Reiscommissie » Nieuws

Met de reiscommissie naar een arcadische omgeving (volgeboekt)

De reiscommissie van het Westfries Genootschap organiseert op dinsdag 17 april weer een inspirerende trip! De bus vertrekt om 8.30 uur vanaf het P+R terrein Van Dedemstraat bij NS-station Hoorn richting Vogelenzang.

Het dorp Vogelenzang ligt op een strandwal. Daar verrezen in de periode 1875-1920 drie statige buitenplaatsen, Leyduin, Woestduin en Vinkenduin. Ooit werden deze buitenplaatsen door voorname families gebruikt als zomerverblijf. Onder hen de familie Van Lennep en de Amsterdamse familie Van Loon, van het museum Van Loon.
Het doel van onze reis is Huis Leyduin. Vanaf het parkeerterrein is het ongeveer 10 minuten lopen naar de Gasterij waar koffie met iets lekkers geserveerd wordt. Er is tot 12.00 uur gelegenheid om te wandelen in de omgeving en de tuinen.

We vervolgen onze reis met de bus naar Roelofarendsveen waar we op partyboot Koningin Juliana worden ontvangen. Tijdens een vaartocht over de ringvaart naar het bijzondere en imposante gemaal Cruquius uit 1849, kunt u genieten van een smakelijke lunch.
Nicolaus Samuelis Cruquius (1678-1754), geboren als Nicolaas Kruik op het eiland Vlieland was landmeter, waterbouwkundig plannenmaker, cartograaf en astronoom en is beroemd om zijn nauwkeurige weermetingen. Hij geldt als een van de grondleggers van de meteorologie. Dankzij hem is Nederland in dit opzicht uniek. In geen enkel ander land is zo lang achtereen zonder onderbreking het weer gemeten.
Wij worden allemaal geconfronteerd met het stijgen van het zeewaterniveau als gevolg van het smelten van de poolkappen door de wereldwijde temperatuurstijging. Het wordt in de toekomst steeds lastiger om de polders droog te houden. Museaal informatiecentrum Cruquius in de Haarlemmermeer vindt het belangrijk het publiek te informeren. Met een vaste presentatie, rondleidingen, educatie en publicaties laten zij weten dat voor de toekomst lef en innovatie nodig zijn om droge voeten te houden in Noord-Holland.
Wij verwachten om ongeveer 18.00 uur weer in Hoorn aan te komen.

Geïnteresseerd geraakt? Meldt u zich dan aan bij Thea Knijn. De kosten ad € 47,50 p.p. kunt u overmaken op rekeningnummer: NL92 INGB 0002 7004 93 t.n.v. Reiscomm. Westfries Genootschap te Zwaag. De volgorde van aanmelden wordt bepaald bij binnenkomst van de betalingen. Vol is vol. Twee weken voor de excursiedatum krijgt u een herinnering per mail of post. Bij tijdige afzegging krijgt u het bedrag retour. Bij afzegging binnen 5 werkdagen voor de vertrekdatum ontvangt u geen restitutie.

 


Hé, is dat Westfries?

460. Hij heeft 't wild in de bienen (hij is erg gehaast, bv. in z'n werk). In z'n haast stroffelde (struikelde) ie over 'n steen.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2020 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.