Westfries Genootschap
Projector
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Projector » Fotoseries

Fotoseries

In het naaste verleden hebben leden van de St. Projector een aantal uitgebreide fotoseries gemaakt van objecten die sterk veranderd zijn of zelfs helemaal dreigen te verdwijnen: de dorpskerken en de raad- of gemeentehuizen in de oude dorpskernen…

Kerken in West-Friesland

Pentekening Benningbroek, 1729 In 2010 is in het kader van het jaar van het ‘Religieus Erfgoed’ een werkgroep van Projector drie dagen op pad gegaan om de kerken op het platteland van West-Friesland te fotograferen. De kerk werd gefotografeerd in zijn landelijke omgeving, op de manier waarop Cornelis Pronk rond 1730 deze kerken in hun dorpjes tekende. Het viel daarbij niet altijd mee om een zelfde soort standpunt te vinden!
De beroemde Pronk trok in de zomer vanuit Amsterdam naar West-Friesland om deze dorpsgezichten te schetsen. In de wintertijd werkte hij de tekeningen uit, maakte er gravures van, kleurde ze in en verkocht ze het jaar daarop als hij weer in West-Friesland terugkwam.

Foto Benningbroek, 2008Benningbroek, 2008.

Van de honderden genomen foto's heeft de werkgroep een selectie van zestig stuks gemaakt. Van Pronktekeningen zijn ook een aantal dorpsgezichten getoond om vroeger en nu te kunnen vergelijken. Klik op de links in het rechtermenu om deze foto's te bekijken.
Zie: Kerken in West-Friesland

Raadhuizen in West-Friesland

In 2011 zijn de raadhuizen aan de beurt: drie dagen lang trekt de werkgroep van Projector door alle dorpen van West-Friesland om daar alle raadhuizen, ook die reeds een andere bestemming hebben gekregen, op foto vast te leggen.
De vele fusies van Westfriese gemeenten maken deze oude raadhuizen overbodig, het beste voorbeeld daarvan is de nieuwe gemeente Medemblik. In een aantal jaren tijd verliezen de raadhuizen van Andijk, Wervershoof en Wognum hun functie en komen te koop te staan. Zelfs het stadhuis van Medemblik krijgt een nieuwe bestemming doordat de ambtenaren van de nieuwe gemeente Medemblik worden gehuisvest in het voormalige DSB-gebouw te Wognum.
Zie: Raadhuizen in West-Friesland

Winkel
Raadhuis Winkel.

Werkmanshuisjes

Voor de Bouwhistorische Commissie is men in 2014 de nog bestaande ‘werkmanshuisjes’ bij de Westfriese boerderijen gaan opzoeken en fotograferen. Ook hier betreft het een verdwijnend fenomeen.

 


Hé, is dat Westfries?

721. Kalkedodders zijn kale, jonge vogeltjes, die nog maar korte tijd uit 't ei zijn.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.