Westfries Genootschap
Projector
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Projector » Fotoseries » Kerken in West-Friesland » Intro

Kerken in West-Friesland

Pentekening Benningbroek, 1729 In het kader van het jaar van het Religieus Erfgoed is een werkgroep van Projector drie dagen op pad gegaan om kerken op het platteland van West-Friesland te fotograferen. Het was de bedoeling om de kerk te fotograferen in zijn landelijke omgeving. Op de manier zoals Cornelis Pronk anno 1730 kerken en dorpjes tekende.

Pentekening Benningbroek, 1729.

Cornelis Pronk trok in de zomer rond 1730 vanuit Amsterdam naar West-Friesland en maakte fraaie pentekeningen van dorpsgezichten. In de wintertijd kleurde hij ze dan in en verkocht ze het volgend jaar als hij weer in West-Friesland kwam.

Foto Benningbroek, 2008Foto Benningbroek, 2008.

Van de honderden genomen foto's heeft de werkgroep een selectie van zestig stuks gemaakt. Van Cornelis Pronk zijn ook een aantal afdrukken gemaakt van dorpsgezichten om vroeger en nu te kunnen vergelijken. Klik op de links in het rechtermenu om deze foto's te bekijken.

 

 


Hé, is dat Westfries?

160. De handel op de veemarkt was levendig; de skossen waren druk in de weer (de daghandelaars die op dezelfde dag kopen en verkopen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.