Westfries Genootschap
Projector
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Projector » Jaarverslagen

Jaarverslag 2000

Door de Stichting Projector werden ook in 2000 de velerlei activiteiten van het Genootschap op foto of video vastgelegd. Zoals de presentatie van het jaarboek 2000 in De Vriendschap in Wadway.
De jubileum activiteiten van het genootschap in 1999 waren door Cees Langedijk vastgelegd in 9 uur video-opnamen, waaruit hij een overzicht van 45 minuten samenstelde. Op de in Heerhugowaard gehouden najaarsstreekmiddag werd het resultaat gepresenteerd. Stichtingvoorzitter Klaas Molenaar zette Cees in het zonnetje en voorzitter Klaas Bant betuigde zijn erkentelijkheid namens het genootschap met een enveloppe met inhoud. Vele uren montage hadden tot een artistiek verantwoord jubileumoverzicht geleid. Op de Westfriezendag werd een vijftigtal dia's vertoond, door een werkgroep gemaakt in het kader van ‘Nieuw in West-Friesland’. Nieuwbouw in het centrum van Hoorn, in de Kersenboogerd, in Schagen, in De Goorn en in de Langedijk. Er wordt nu gewerkt aan een serie over het West-Friese landschap van vroeger en nu, die waarschijnlijk op de Westfriezendag 2001 zal worden vertoond. In een op 24 oktober in Obdam gehouden bijeenkomst voor nieuwe leden werd een door Dick Bakker en Frans Leek samengestelde selectie van 50 dia's vertoond uit een collectie van wijlen Jan Koster, welke aan het genootschap is geschonken. Uit eerbetoon aan deze pure West-Fries. Een speciale werkgroep, bestaande uit Ina Broekhuizen, Theo Mes en Jaap Raat, heeft uit alle op foto vastgelegde jubileumactiviteiten en geschreven artikelen een jubileumfotoboek samengesteld, dat op de op 1 april in Eenigenburg gehouden Commissiemiddag veel lof en waardering oogstte. De leden werden – als aandenken aan het 75-jarig jubileum – verblijd met een fotoboekje.

Op 5 augustus overleed in het Nicolaas Verpleeghuis in Lutjebroek op 86-jarige leeftijd Pieter Jacob Koster: veehouder/fokker op hoeve Blokland in Den Hout (Hoogkarspel), maar bovenal bestuurder in agrarisch Noord-Holland. Hoogkarspel diende hij jaren als wethouder. Hij was Ridder in de orde van Oranje Nassau.
In 1975 raakte hij bij het werk van het genootschap betrokken toen de Grootslagfilm kon worden gemaakt. Samen met Cees Visser uit Andijk stond hij aan de wieg van de Filmcommissie, die nadien werd omgevormd tot de Stichting Projector. Bij zijn afscheid in 1993 als bestuurslid van de stichting werd hij tot lid van verdienste van ons genootschap benoemd.

De Werkgroep ‘De Gouw te Boek’, onderdeel van Projector, gaat onverdroten door met het documenteren van de veranderingen in het landschap in dit gebied. Rond 2007 zal het heringericht zijn.
Aanwinsten. Van de erven Jan Koster kreeg de stichting de beschikking over honderden dia's van het dorp Hauwert. Van de door inwoners van Wognum ter gelegenheid van de millenniumwisseling opgevoerde musical ‘De schat van de Cromme Leeck’ werd een videoband gekocht. Al met al toch weer een doenig jaar.

Jaap Raat, secretaris

 


Hé, is dat Westfries?

352. Buurman was juist bij ons met koppiestoid (de tijd van gezamenlijk koffie of thee drinken in 't gezin te ± 10 uur en 15 uur).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.