Westfries Genootschap
Westfriese Monumentale Kerken
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfriese Monumentale Kerken » Lutherse Kerk (Hoorn)

Lutherse Kerk (Hoorn)

Kerkgebouw

In 1631 kochten Lutheranen een stuk grond aan de Tempelsteeg, een zijstraatje van het Ramen. Achter de huizen mochten ze een kerk bouwen. Medio 18e eeuw was deze kerk zo bouwvallig geworden dat er van een mogelijke restauratie geen sprake meer kon zijn.

In 1759 werd besloten om een nieuwe kerk te bouwen. Er werd door de gemeenteraad verleend onder het voorbehoud dat de ornamentering niet te overdreven zou zijn en het werk door Hoornse ambachtslieden zou worden verricht.

Op 2 juli 1769 is de kerk ingewijd. In tegenstelling tot de sobere buitenkant is het interieur van de kerk nogal uitbundig uitgevoerd. Geheel in de stijl van Louis XV. Toen de kerk werd opgeleverd was dit nog zonder orgel. In 1772 werd het prachtige Pieter Müller orgel door de heer Hendrik Taddel uit Amsterdam, een kleinzoon van een vroegere predikant, aan de kerkgemeente geschonken.

Door de komst van het orgel moest de uitbundig versierde klok met guirlandes worden verplaatst van zijn plaats boven de hoofdingang naar de herenbank. Het contragewicht is ingenieus in de midden pilaar van deze herenbank geplaatst.

De eikenhouten preekstoel is voorzien van verfijnd houtsnijwerk. Op de 4 zijden vinden we de 4 evangelisten en hun symbolen. In de trapleuning is de naam Luther zeer kunstig gesneden.
De kerk is sinds 1769 diverse malen, met wisselend succes, gerestaureerd. In de periode 1995-1997 heeft de laatste grote renovatie plaatsgevonden. De oorspronkelijke kleuren zijn toen weer aangebracht, waaronder het nogal opvallende Pruisisch blauw. De banken zijn toen weer gegladhout, dus in gemarmerde eiken- of mahoniekleur geschilderd. Het orgel is in 2002 uitgebreid gerestaureerd.

Gebruik

De kerk is nog steeds als kerk in gebruik bij de Evangelisch Lutherse gemeente. In overleg met de kerkelijke gemeente is er incidenteel sprake van een huwelijk of een uitvaart of verhuur voor een concert. Daarnaast wordt de bovenzaal verhuurd aan vaste huurders. De kerk is jaarlijks geopend op Open Monumentendag. Aan groepen wordt op verzoek een rondleiding gegeven.

Adres

De kerk is gelegen aan Ramen 4, te Hoorn.

Onderhoud

Het onderhoud van het kerkgebouw wordt gedaan door Stichting Behoud Lutherse Kerk Hoorn, p/a Boerewagen 44, 1625 HB te Hoorn.

Stichting Behoud Lutherse Kerk Hoorn:
stbehoudluthersekerkhoorn@outlook.com
www.transparante-anbi.nl (zoeken op lutherse kerk)

Evangelisch Lutherse gemeente:
Elg.hoorn@gmail.com
website: www.elghoorn.jimdo.com

 


Hé, is dat Westfries?

307. De schooljongens gaan in de winter skosse-loupen (van de ene ijsschots op de andere springen en lopen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.