Westfries Genootschap
Westfriese Monumentale Kerken
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfriese Monumentale Kerken » 't Kerkhuys (Spanbroek)

't Kerkhuys (Spanbroek)

Algemene Historie

De kerk stamt uit de 12e eeuw en was oorspronkelijk gewijd aan de H. Bonifatius. Er zijn fragmenten van een stenen doodkist gevonden, die zelfs wijzen in de richting van de 11e eeuw.
Na de reformatie in de 16e eeuw is de kerk overgegaan in Hervormde handen. In de 16e eeuw is het kerkschip herbouwd. De toren stamt uit de 15e eeuw. De kerk is voor de eredienst gebruikt tot 1989, waarna het gesloten werd vanwege de zeer slechte bouwstaat. Het dak lekte en het stucwerk viel naar beneden. In 1993 werd de Stichting Behoud Hervormde Kerk opgericht en werd het kerkschip in eigendom overgedragen aan deze stichting. De toren, eigendom van de gemeente Opmeer, werd eveneens verkocht aan deze stichting. De stichting Behoud heeft samen met de gemeente een plan ontwikkeld voor een multifunctioneel centrum, inclusief een mortuarium, aflegruimte, vergaderruimten en parkeerterrein. In de periode 1993-1999 is de kerk in opdracht van deze stichting geheel gerestaureerd en het orgel volgde in 2005-2006.
In 1998 is een exploitatiestichting opgericht die het gebouw exploiteert en diverse culturele activiteiten organiseert. De officiële opening vond plaats op 19 mei 2000.

Bijzonderheden

De kerk bestaat uit het sfeervolle kerkschip, een in stijl ontworpen voorruimte, een ontvangstruimte, de torenkamer en een koor. Midden in het kerkschip bevindt zich de prachtige authentieke preekstoel. Het grafmonument van 1668 van de heer van Spanbroek “Johannus van Gheel” is vervaardigd door Rombout Verhulst en is afgesloten door een eiken koorhek met smeedijzeren hek. Het graf van Johannus van Gheel onder het grafmonument is lang geleden geruimd. Onder de grote grafsteen ligt nog een complete grafkelder.
De eikenhouten preekstoel met doophek en lessenaar en de Heerenbank met het wapen van Spanbroek stammen uit de 17e eeuw.
Het historische Strümphler-orgel dateert uit 1765.

Gebruik van de kerk

De kerk wordt gebruikt als multifunctionele ruimte en heeft een centrale rol binnen de gemeenschap. De kerk is te huur voor bruiloften, recepties, bijeenkomsten, exposities, concerten, etc. Ook is er een tweetal Opbaarkamers, een gelegenheid voor condoleance en voor een uitvaartdienst.
Naast de verhuur organiseert 't Kerkhuys onder de noemer ‘Muziektheater 't Kerkhuys’ een uitgebreid programma van activiteiten. Regelmatig zijn er concerten van klassiek tot modern te beluisteren, bijzondere exposities te bewonderen en vinden er interessante lezingen plaats. De kerk wordt daarnaast gebruikt voor de kerkdiensten van de Protestantse gemeente Midden West-Friesland.

Adres

't Kerkhuys
Spanbroekerweg 37, 1715 GH Spanbroek (bezoekadres) info@kerkhuys.nl

Secretariaat: Mevr. J.N. Ootes
Lijster 48, 1715 HE Spanbroek
www.kerkhuys.nl

Openingstijden

Geplande activititeiten, zie agenda.

Stichtingen

't Kerkhuys wordt bestuurd door 2 stichtingen:
- Stichting Behoud Hervormde Kerk te Spanbroek
- en de Stichting Exploitatie 't Kerkhuys.

De Stichting Behoud zorgt voor de instandhouding van het gebouw.
De Stichting Exploitatie spant zich in om middels verhuur en het organiseren van activiteiten tot een sluitende begroting te komen.

Gegevens

Naam: Stichting Behoud Hervormde Kerk te Spanbroek
RSIN/fiscaal nummer: 802859732

Contactgegevens: Secretariaat 't Kerkhuys
p/a Cicerostraat 25
1715 GE Spanbroek
secretariaat@kerkhuys.nl

Meer info.

 


Hé, is dat Westfries?

804. 't Hele hussie (de hele boel, alles bij elkaar) was geen cent waard.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.