Routebeschrijving fietstocht 30 km.:
Als een molen draait is deze te bezoeken!!
Vertrek vanaf De Lastdrager
Neem de Westerboekelweg
L.A. de Langereis
AC de Graafweg oversteken
2e weg L.A. (Dijkweg)
R.A. Berkmeerdijk
L.A Plemdijk volgen
R.A.Oostdijk
Tot bruggetje over water bij Hensbroeker Molen
Brug oversteken
L.A Ouderlandsdijkje
R.A. Julianaweg
L.A Dorpstraat
R.A. naar molen Weel en Braken
Terug R.A de Dorpstraat
Onder de weg door L.A de Braken
De Braken volgen via ventweg rechts ( niet onder weg door)
R.A Obdammerdijk
Eind R.A en meteen L.A Lutkedijk
R.A Berkmeerdijk
R.A Nieuweweg
R.A Wipbruglaan
R.D Zandwerven
L.A Zomerdijk
L.A Toevlucht
L.A Spanbroekerweg
R.A Hertog Willemweg
Aankomst bij De Lastdrager
Deelname is geheel op eigen risico.
Deze fietstocht wordt u aangeboden door Stichting De Westfriese Molens en Korenmolen De Lastdrager.
Bezienswaardigheden:
Lastdrager
De eerste korenmolen te Hoogwoud lijkt omstreeks 1608 te zijn gebouwd.
Dendrochronologisch onderzoek (onderzoek naar de leeftijd van het in de molen gebruikte hout) wijst evenwel op een veel ouder verleden: 1527 wordt aangenomen als jaar waarin deze molen moet zijn gebouwd. Men denkt thans dat deze molen in eerste instantie op een andere locatie als poldermolen is gebouwd en later, en dat zou inderdaad in de vroege 17de eeuw kunnen zijn geweest, naar Hoogwoud verplaatst om daar als korenmolen te dienen.
Molen de Vier Winden
Poldermolen De Vier Winden, uit 1891, bemaalde de polder De Lage Hoek. Zijn voorganger was door blikseminslag afgebrand. In 1960 sloeg de molen tijdens een storm op hol, waarbij hij nog net niet afbrandde.
Molen de Veenhuizer
Molen de Veenhuizer is waarschijnlijk gebouwd in de tweede helft van de 17e eeuw. De molen bemaalde een polder van 350 hectare groot.
Molen Berkmeer
Deze achtkante binnenkruier dateert uit omstreeks 1608. De molen is gebouwd om de polder De Berkmeer te bemalen. De functie van de molen ging in 1925 over op een pomp met motoraandrijving.
Hensbroeker Molen
De molen van de polder Hensbroek is een in 1866 gebouwde achtkante binnenkruier. Hij bemaalt tezamen met een dieselgemaal met twee vijzels de 530 ha. grote polder Hensbroek op de Vereenigde Raaksmaats- en Niedorperkoggeboezem.
Weel en Braken
Deze molen dateert uit 1632
De molen van de voormalige polder Weel en Braken bemaalde deze 76 ha. grote polder als onderbemaling op de polder Obdam. De polder is ontstaan door het droogmaken van een aantal in de polder Obdam gelegen meertjes (of braakjes)
De Obdammer Molen
Deze achtkante binnenkruier is waarschijnlijk inhet laatste kwart van de 17e eeuw gebouwd. De molen bemaalde samen met een gemall de grote polder Obdam
De Kaagmolen
Deze poldermolen stamt uit 1654. De Kaagmolen bemaalde lang tijd de 355 ha. grote Kaagpolder. In 1959 werd deze taak volledig overgenomen door een stoommachine.
De Westerveer
De molen van de polder Westerveer is een in 1873 gebouwde achtkante bovenkruier. Hij bemaalde de 181 ha. grote polder Westerveer als onderbemaling van het waterschap De Vier Noorder Koggen.