Op zondag 11 juni vond in Zorgcafé 't Koetje in Zandwerven voor het eerst ‘Toonbeeld Westfries’ plaats. Westfriese kunstenaars aangesloten bij de Expositiekring Beeldende Kunst Opmeer en ‘skroivers’ aangesloten bij Stichting Creatief Westfries werden op deze manier bij elkaar gebracht. Het initiatief voor dit evenement is afkomstig van Guido van Meerbeek. Samen met Susan Groot-Dekker van de expositiekring, Jaap Meester van Stichting Creatief Westfries en mijzelf namens het Westfries Genootschap nam Guido zitting in de werkgroep die het idee verder heeft uitgewerkt.

Werkgroep Toonbeeld Westfries. Van links naar rechts Jaap Meester, Susan Groot-Dekker, Jan Smit en Guido van Meerbeek.
Werkgroep Toonbeeld Westfries. Van links naar rechts Jaap Meester, Susan Groot-Dekker, Jan Smit en Guido van Meerbeek. (Foto Zorgcafé 't Koetje)

Op de website van de expositiekring waren afbeeldingen van veertig schilderijen geplaatst waaruit de schrijvers een keuze konden maken Vervolgens is door een onafhankelijke commissie een keuze gemaakt van combinaties van schilderijen en bijbehorende Westfriese teksten. Uiteindelijk werden twaalf schilderijen (waaronder een drieluik) en achttien teksten uitgezocht. Sommige schilderijen bleken een inspiratiebron voor meerdere schrijvers. Enkele schilders en schrijvers kwamen op deze middag meerdere keren aan bod. Ik mocht zelf in het Westfries de presentatie doen. Dick Visser uit Nieuwe Niedorp kwam als eerste schrijver aan het woord. Samen met zijn vrouw Marleen was hij in Westfriese klederdracht gestoken en las een verhaal voor bij het schilderij van 't Dolle Koetje van Yvonne Beentjes.

Joke Sijs draagt haar tekst bij het drieluik ‘Bonte Ganzen’ van Yvonne Beentjes voor.
Joke Sijs draagt haar tekst bij het drieluik ‘Bonte Ganzen’ van Yvonne Beentjes voor. (Foto Jan Smit)

De presentaties werden afgewisseld met muziek, verzorgd door leerlingen van de voormalige Muziek- en Dansschool Opmeer en hun docenten Elma Nowak en Nico van Diemen.
Aan het eind van de middag trad gitarist Barney Willemse uit Sijbekarspel op.
Ondanks het warme weer was de zaal redelijk goed gevuld met kunstenaars, schrijvers, muzikanten en belangstellenden.

Tom Wester (rechts) schreef een ‘roim’ bij het door zijn broer Ben (links) gemaakte...
Tom Wester (rechts) schreef een ‘roim’ bij het door zijn broer Ben (links) gemaakte schilderij van het Coenhuis in Twisk. (Foto Jan Smit)

Het was een mooie middag waarbij het publiek genoot van de prachtige schilderijen en de mooie bijpassende en vaak verrassende Westfriese teksten. Ook de muzikale optredens vielen in de smaak.

Martha Bakker vertelt haar verhaal bij het schilderij ‘Schijfeggen’ van Gerard Tesselaar.
Martha Bakker vertelt haar verhaal bij het schilderij ‘Schijfeggen’ van Gerard Tesselaar. (Foto Jan Smit)

De vele positieve reacties op deze eerste editie van ‘Toonbeeld Westfries’ zijn voor de werkgroep een stimulans om te gaan werken aan een volgende editie.

Jan Smit

Barney Willemse bij het schilderij 't Dolle Koetje van Yvonne Beentjes.
Barney Willemse bij het schilderij 't Dolle Koetje van Yvonne Beentjes. (Foto Jan Smit)