Op zaterdag 1 juli is in het bakkerijmuseum De Oude Bakkerij in Medemblik het eerste exemplaar van het 84e jaarboek West-Friesland Oud & Nieuw uitgereikt aan Theo Spil en Ans Spil-de Boer. Na de koffie met een speciaal voor deze gelegenheid door Theo gebakken koekje in de vorm van een boek, was het tijd voor het officiële gedeelte van de bijeenkomst.
In mijn openingswoord ben ik ingegaan op de geschiedenis van het museum.

Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij.
Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij. (Foto Frans Leek)

Het bakkerijmuseum bestaat al 35 jaar en is al weer 28 jaar in het gebouw aan de Nieuwstraat gevestigd. Het is een museum waar veel te zien is: ovens, machines, winkelinterieurs, koektrommels, speculaasplanken, suikerwerken, allerhande soorten verpakkingsmateriaal en een transportfiets. En dan ben ik bij lange na niet volledig.

Een kijkje in het museum.
Een kijkje in het museum. (Foto Frans Leek)

Behalve over de geschiedenis van het bakkersvak, vertelt het museum ook veel over de geschiedenis van Westfriesland. Van veel Westfriese bakkers is hier iets terug te vinden. Daarbij is het museum ook een eerbetoon aan al die mensen die met hard en lang werken de kost verdienen en verdienden.
Het initiatief voor dit museum is in 1982 genomen door Theo en Ans Spil. Destijds hadden zij een grote collectie bakkersvoorwerpen in huis, waaronder veel spullen afkomstig van Cees de Boer, bakker in Wadway, de vader van Ans. Het bakkerijmuseum is een museum dat velen aanspreekt en voor jong en oud iets te bieden heeft. Het is een levend museum vol met activiteiten. Er zijn niet alleen spullen te bekijken, maar er wordt ook nog echt gebakken en er worden met de hand bonbons gemaakt. Een museum om zuinig op te zijn. Terecht heeft het museum in de loop der jaren al meerdere prijzen gekregen en is het al drie keer verkozen tot het leukste kinder- en familiemuseum van Nederland. Dit jaar werd het verkozen tot het beste uitje van Noord-Holland. Jaarlijks ontvangt het museum zo'n 50.000 bezoekers. Het is dan ook erg jammer dat er momenteel grote zorgen zijn over de toekomst van het museum.

Ontvangst met koffie en koek.
Ontvangst met koffie en koek. (Foto Frans Leek)

Het bakkersvak is nog een echt ambacht. Ook al zijn de hulpmiddelen die de bakkers gebruiken in de loop der jaren veranderd, de basis blijft hetzelfde en de kennis en de kunde van de bakker blijven nodig. De eigen recepten die elke ambachtelijke bakker heeft, zorgen ervoor dat ook in onze tijd waarin massaproductie de boventoon voert, er voor de liefhebbers op het gebied van brood, banket en chocolaterie nog veel te kiezen is.

Van links naar rechts: Jan Smit, Ans Spil en Theo Spil na de uitreiking van het eerste Jaarboek.
Van links naar rechts: Jan Smit, Ans Spil en Theo Spil na de uitreiking van het eerste Jaarboek. (Foto Frans Leek)

Na de opening heb ik het eerste jaarboek uitgereikt aan Theo en Ans Spil. Vanwege hun grote inzet voor de cultuurhistorie van Westfriesland heeft Ina Broekhuizen, mijn voorganger als voorzitter van het Westfries Genootschap, aan hen in 2012 de Westfrieslandprijs overhandigd. Theo en Ans hebben te kenen gegeven dat zij met betrekking tot hun werkzaamheden voor het bakkerijmuseum een stapje terug gaan doen. In het nieuwe jaarboek van het Westfries Genootschap staat een prachtig artikel geschreven door Theo, met ondersteuning van zijn dochter Marga. Het gaat over spouwers, swissers, strikken, schootjes en smakken. Een mooie aanleiding om hen beiden in eigen huis het eerste jaarboek van 2017 aan te bieden.

Ans Spil haalt herinneringen op aan haar vader Cees de Boer.
Ans Spil haalt herinneringen op aan haar vader Cees de Boer. (Foto Frans Leek)

In haar dankwoord haalde Ans herinneringen op aan haar vader, bakker Cees de Boer, ‘de president van de Republiek Wadway’.
Theo had voor deze gelegenheid verschillende soorten brood gebakken, waaronder krentenmikken, spouwers, schootjes en handjes samen. Aan de hand van deze voorbeelden vertelde hij het een en ander over brood en de geschiedenis daarvan.
Penningmeester Peter Koopman overhandigde Ans een grote bos bloemen als dank voor het gastvrije onthaal in het museum.

Volop aandacht voor de uitleg van Theo Spil over brood.
Volop aandacht voor de uitleg van Theo Spil over brood. (Foto Frans Leek)

Hierna kwamen Frenk Dieke, Marc Elsendoorn en de leden van de redactiecommissie naar voren. Frenk is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en de productie van het jaarboek en Marc heeft voor de vormgeving gezorgd.

Demonstratie van het maken van bonbons.
Demonstratie van het maken van bonbons. (Foto Frans Leek)

Dankzij de inzet van de redactie, producent en vormgever is er weer een aantrekkelijk jaarboek met prachtige kleurenfoto's. Voor hen was er als blijk van waardering een doos bonbons.

Van links naar rechts Corina van Willegen, Marc Elsendoorn, Frenk Dieke en Dick Ham.
Van links naar rechts Corina van Willegen, Marc Elsendoorn, Frenk Dieke en Dick Ham. (Foto Frans Leek)

Na afloop was er gelegenheid om nog een kijkje te nemen in het museum. Velen maakten daar gebruik van. Wie dat wilde kon in de winkel producten kopen die in het museum vervaardigd worden.

Jan Smit

Theo Spil (links) in gesprek met Peter en Ineke Koopman.
Theo Spil (links) in gesprek met Peter en Ineke Koopman. (Foto Frans Leek)

Een kijkje in de winkel.
Een kijkje in de winkel. (Foto Frans Leek)