Een van onze activiteiten van het afgelopen jaar was de herdenking van de rooftocht door Westfriesland van de Zwarte Hoop en Grote Pier in 1517. Een onderdeel van die herdenking was het naspelen van de belegering van Kasteel Radboud. Het leek de initiatiefnemers voor de herdenking, Jan de Bruin van het Westfries Archief, historicus Mark Raat en ondergetekende als bestuurslid van het Westfries Genootschap een goed idee om de Friese strijders en de verdedigers van het kasteel te voorzien van wapenschilden met daarop afgebeeld respectievelijk de wapens van Friesland en Westfriesland.

Leo Bot toont een deel van zijn werken.
Leo Bot toont een deel van zijn werken. (Foto Jan Smit)

Een aantal fraaie reclameborden.
Een aantal fraaie reclameborden. (Foto Jan Smit)

Al snel kwamen we op de gedachte om deze wapenschilden te laten vervaardigen door Leo Bot uit Blokker. Tot 2001 was hij werkzaam als huisschilder. Tijdens zijn opleiding op de ambachtsschool in Hoorn leerde hij onder andere het schilderen van sierletters op glas. Voorbeelden van dergelijke letters zijn te vinden op etalageruiten van winkels. Nadat hij zijn werkzaamheden als huisschilder had beëindigd heeft hij zich gespecialiseerd in het naschilderen van oude reclameposters op panelen, de zogenaamde retro's. Hij gebruikt daarvoor olieverf en maakt ook de voor de panelen benodigde lijsten die hij in een bijpassende kleur schildert.

In de werkplaats wordt de laatste hand aan de wapenschilden gelegd.
In de werkplaats wordt de laatste hand aan de wapenschilden gelegd. (Foto Jan Smit)

De schilder aan het werk in zijn atelier.
De schilder aan het werk in zijn atelier. (Foto Jan Smit)

Kort geleden stond er een interview met hem in het Dagblad voor West-Friesland. Hij was een van de 21 mensen die 26 panelen van oude kerkramen uit de Oosterkerk in Hoorn hebben beschilderd met het doel om deze te laten veilen. De opbrengst van deze veiling wordt door de Stichting Oosterkerk gebruikt om het roosvenster in de kerk te laten voorzien van gebrandschilderd glas. Leo Bot beschilderde twee panelen. Op de ene kwam de eenhoorn met het wapen van Hoorn te staan en op het andere twee boten, een botter en een schouw. De boten zijn kopieën van afbeeldingen die Peter Dorleijn heeft gemaakt voor een in 2015 in de kerk geplaatst glas in lood raam.

 Schildersbenodigdheden.
Schildersbenodigdheden. (Foto Jan Smit)

Leo noemt zich zelf in het interview geen kunstenaar, maar ‘een ambachtelijk schilder, een kopieerder, een na-aper’. Dat mag zo zijn, maar ik vind het een vorm van kunst om met eenvoudige middelen zulke prachtige resultaten te bereiken.

Jan Smit

Jan Smit met de wapenschilden van Friesland en Westfriesland. Op de achtergrond Kasteel Radboud.
Jan Smit met de wapenschilden van Friesland en Westfriesland. Op de achtergrond Kasteel Radboud. (Foto Mark Raat)