Vaartocht van Enkhuizen naar Hindeloopen v.v. op zaterdag 22 juni

In het kader van de viering van het 100-jarig bestaan van het Westfries Genootschap organiseerde de reiscommissie een vaartocht.
De weergoden waren ons deze dag goedgestemd. Eindelijk een zon aan de lucht.
 
Met 117 mensen scheepten we zaterdagmorgen 22 juni in Enkhuizen in op de ms. de Zuiderzee. Om half elf gingen de trossen los. We lieten de haven van Enkhuizen achter ons en kwamen op ‘Oôs Oisselmeer’. Op naar Hindeloopen ons vaardoel deze dag.
 
Koffie, thee en appeltaart met slagroom werden geserveerd. Daarna zochten velen het bovendek op waar men van zon, wind en een mooi uitzicht kon genieten. Er was genoeg reuring. Waren het niet de vele grote en klein zeilschepen, dan was het wel de soms pittige deining. Zo werd door velen gepraat over de flinke plas zoet water wat het IJsselmeer toch wel is.
 
Door Hans van Kampen werd met één van de dames van de crew de Westfriese vlag in top gehesen naast de Urker vlag. In de maanden juli en augustus vaart de ms. de Zuiderzee dagelijks de veerdienst van Urk naar Enkhuizen. Deze periode wapperen de vlaggen van Urk en Westfriesland prachtig naast elkaar aan de mast van het bovendek.
 
Tegen 12.30 uur was het tijd voor een plate kibbeling of kip-saté-spies met patat en salade.
Inmiddels lagen we in de haven van Hindeloopen aan de kade. Voor het verlaten van de boot werd wel duidelijk meegedeeld dat de boot om 15.30 uur zou vetrekken.
De loopplank lag uit en daarna kon men van boord. Zonnig weer, veel toeristen, prachtige plekjes, leuke winkeltjes en genoeg te zien.
 
Met iedereen weer terug aan boord gingen de trossen los en de haven van Hindeloopen werd verlaten. Er stond een stevig windje, wat niet inhield dat er niemand op dek zat. Integendeel. Volop werd er genoten en bijgepraat want, bij Westfriezen kent iedereen wel iemand. Tussendoor een consumptie als spraakmaker, een broodje kroket en als toetje van deze vaart een heerlijke beker ijs.
 
Om precies 17.45 uur werd er in Enkhuizen aangemeerd en afscheid van elkaar genomen.
Bij het verlaten van de boot en het einde van een geweldige zonnige dag kreeg iedereen een magazine van Urk, een pen met bewegend bootje en een herinneringskaartje overhandigd door Thea en Greet. Het is dan ook zeker een aanrader om in de zomermaanden op eigen gelegenheid een dagje Urk te doen. Net als in Hindeloopen kan men op Urk genieten van veel gezelligheid bij de haven, de boulevard, vuurtoren, vissersmonument, het Urker museum en de gezellige straatjes.
 
We kunnen met elkaar en als reiscommissie terug zien op een zeer geslaagde vaardag.
 
De reiscommissie: Greet Hoffman, Thea Knijn en Hans van Kampen.