Najaarsstreekmiddag Westfries Genootschap zaterdag 4 november 2023

Hoewel de Tweede Wereldoorlog al weer meer dan 78 jaar geleden is, is de belangstelling voor alles wat er in die periode gebeurde en de achtergronden en gevolgen van de ingrijpende gebeurtenissen van destijds nog steeds heel groot. Mede door de oorlog in Oekraïne zijn thema’s als oorlog, bevrijding, vrede en veiligheid uiterst actueel. Met dat in ons achterhoofd gaan we op de najaarsstreekmiddag naar het Oorlogsmuseum in Medemblik.

 

 

 

Plaats van samenkomst

Het adres van het museum is Zeldenrust 5 in Medemblik. Telefoon: 06-23975661.

 

Programma

13.00 uur

Ontvangst met koffie, thee en een stroopwafel.

 

13.30 uur

Opening door voorzitter Jan Smit.

 

13.35 uur

Lezing van Corien Hielkema van Stichting Joods Werkdorp Wieringermeer.

 

14.15

Pauze met één drankje.

 

14.45 uur

Interactieve rondleiding door het Jaren ’40 dorpje met verhalen uit Westfriesland.

 

15.15 uur

Interactieve rondleiding langs de expositie Weg naar Vrijheid. Hierbij volgen we de weg van de geallieerde bevrijders.

 

15.45 uur

Bezichtiging museum op eigen gelegenheid.

 

16.00 uur

Afsluiting en aanvang gezellig samenzijn met een hapje en één drankje.

 

16.30 uur

Einde najaarsstreekmiddag.

 

Lezing Joods Werkdorp

In 1934 werd in de net drooggelegde Wieringermeer bij Slootdorp een werkdorp gebouwd voor de opvang van Joden die uit Duitsland en Oostenrijk vluchtten voor het opkomende naziregime. Het doel van het werkdorp was om vooral jonge mensen een opleiding te geven, waarna ze met deze opgedane kennis konden emigreren en elders een nieuw bestaan opbouwen. De meesten kregen les in akkerbouw en veeteelt, maar er waren daarnaast opleidingen voor bijvoorbeeld meubelmaker, timmerman en smid. Meisjes kozen voor huishouding en verzorging. Veel van de vluchtelingen emigreerden naar Zuid-Amerika en Palestina. Op 20 maart 1941 werd het werkdorp door de bezetter ontruimd.

 

Aanmelding en kosten

De kosten voor deze middag bedragen € 25 per persoon. Daarbij zijn de hierboven genoemde consumpties inbegrepen. Aanmelden vooraf is verplicht. U kunt dat doen door overmaking van het verschuldigde bedrag op bankrekeningnummer NL60 INGB 0000 7079 13 ten name van het Westfries Genootschap. Vermeldt u daarbij a.u.b. het woord najaarsstreekmiddag en duidelijk uw naam en adres. Uw betaling dient uiterlijk 26 oktober binnen te zijn. 

 

Museumkaart

Als u bij binnenkomst uw Museumkaart laat zien, dan krijgt u daarvoor zelf geen korting, maar u steunt wel het Westfries Genootschap. De korting komt namelijk ten goede aan onze vereniging. 

 

Mogelijkheid om te dineren in het museum

Het museum biedt de gelegenheid om daar op eigen kosten te dineren. Het diner wordt bereid op originele W.O.II Veldkeukens waar u tijdens de Live Cooking meer over te weten kunt komen. U kunt hiervoor contact opnemen met het museum: telefoon 06-23975661 en e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.