Stichting Westfriese Families houdt zondag 25 september in Obdam haar elfde Najaarsfamiliemiddag. Er zijn twee sprekers: Annette Klinkert uit Noord-Scharwoude (vrijwilliger bij de Stichting PLN) en Ank Poland uit Leiden (familieonderzoeker.

De editie 2022 van de jaarlijkse Najaarsfamiliemiddag wordt gehouden in dorpshuis De Brink te Obdam. De bijeenkomst duurt van 14 tot 16 uur.
Donateurs en andere belangstellenden zijn van harte welkom. De entree is gratis.

Op de Najaarsfamiliemiddag staan een of meer families en aanverwante centraal, meestal aan de hand van een presentatie van een spreker. Er worden ook foto's en andere beelden vertoond. Bij de presentaties is ruim gelegenheid voor vragen en eigen inbreng.

Annette Klinkert uit Noord-Scharwoude.Annette Klinkert uit Noord-Scharwoude. Zij is vrijwilliger bij de Stichting PLN. PLN is een erfelijke hartspierziekte. (foto aangeleverd)

Annette Klinkert
Voor de pauze vertelt Annette Klinkert (1962) uit Noord-Scharwoude haar verhaal. Zij is vrijwilliger bij de Stichting PLN. PLN is een erfelijke hartspierziekte. Het betreft een genetische afwijking die wordt veroorzaakt door het PLN-gen. De levensbedreigende aandoening is sterk verspreid in West-Friesland en de Kop van Noord-Holland.
Mannen in en rond Langedijk/Sint Pancras die aan deze ziekte soms al jong zijn overleden, konden worden gelinkt aan het echtpaar Pieter Kist (1775 Medemblik – 1820 Koedijk) en Aagje Ruiter (1778 Lutjebroek – 1846 Broek op Langedijk) dat ooit vanuit Medemblik verhuisde naar Koedijk.
Een zoon van dit echtpaar is Aris Kist (1811 Koedijk – 1883 Zuid-Scharwoude). Annette Klinkert stamt af van hem en Grietje Schoon (1824 Nieuwe Niedorp – 1895 Noord-Scharwoude), zijn tweede vrouw.
Annette Klinkert onderging een harttransplantatie. Zij ontdekte dat alle PLN-dragers dezelfde voorouder hebben. Sindsdien werkt zij aan haar stamboom.

Grietje Bood (1889-1960).Grietje Bood (1889-1960), dochter van Grietje Kist, drager van PLN. Zij trouwde met Cornelis Klinkert. (foto collectie Annette Klinkert)

Ank Poland
Tweede spreker Ank Poland (1950) uit Leiden presenteerde vorig jaar haar boek ‘Polanders zijn doeners, genealogie van twee families Poland’. Ank is geboren in Hoogwoud en groeide op in de Wieringermeer.
Op haar lange genealogische tocht ontdekte zij dat liefst 95 procent van haar voorouders uit West-Friesland komt. Rond 1580 werd nabij de buurtschap Poolland bij Barsingerhorn Reijer Jansz. Molenaar geboren. Een eeuw later leefde Cornelis Jacobsz. Weever in de Heerhugowaard. Twee verschillende voorouders van wie hun nazaten in de loop der tijd de achternaam Poland zijn gaan gebruiken.
Van deze beide families zijn hun gegevens verzameld in het boek. Vele Polanders zijn in het gebied binnen de Westfriese Omringdijk geboren en opgegroeid, en zijn er blijven wonen.

Te koop
Bestuursleden van Westfriese Families zijn aanwezig op de bijeenkomst om vragen te beantwoorden. Uitgaven van Westfriese Families kunnen worden ingezien en zijn te koop.
Het adres van dorpshuis De Brink is Dorpsstraat 155, 1713 HE Obdam (op 5 minuten lopen vanaf het NS-station). De inloop is vanaf 13 uur.
Na afloop van het officiële programma is er gelegenheid om gezellig na te praten met een drankje. Koffie en thee op deze bijeenkomst zijn gratis.

Opgericht in 1954
Stichting Westfriese Families is voortgekomen uit een werkgroep van het Westfries Genootschap en is opgericht in 1954. Belangrijkste doelstelling is het bevorderen van de genealogie in en buiten West-Friesland, gericht op families met wortels in het gebied binnen de Westfriese Omringdijk.
Het tijdschrift Westfriese Families verschijnt drie keer per jaar. In elk nummer worden steeds verschillende families belicht. Het tweede nummer van de 63e jaargang is onlangs verschenen.
De stichting bezit een omvangrijke bibliotheek met familieboeken. Donateurs kunnen titels gratis lenen.

Bestuur
Het bestuur van Stichting Westfriese Families bestaat uit Ed Dekker (Hensbroek, voorzitter, bibliothecaris), Jan Peereboom (Berkhout, secretaris), Jan Koetsier (Hoogkarspel, penningmeester), Klaas Roos (Alkmaar, redacteur), Dilly Koetsier-Speets (Hoogkarspel, bestellingen), Gré Bakker-Bruijn (Venhuizen), Jaap van Beek (Alkmaar), Jan de Groot (Middenbeemster), Bert Houter (Wognum) en Nan Beers (Schagen).
Voor meer informatie zie www.westfriesefamilies.nl.


Aris Kist, geboren in Koedijk, overleden in Zuid-Scharwoude. Van hem stamt Annette Klinkert af. Hij was drager van de ziekte PLN. (foto collectie Annette Klinkert)
.
Grietje Kist (1861-1900), dochter van Aris Kist, drager van PLN. Zij trouwde met Klaas Bood. (foto collectie Annette Klinkert)
 

In De Weere, bij de 80e verjaardag van Jansje Poland-Aartman (1864 Venhuizen – 1944 Opmeer), maart 1944, negen maanden voor haar dood omringd door kinderen en aanhang. Haar man Pieter Poland (1859 Hoogwoud – 1943 Hoogwoud) was bijna een half jaar eerder overleden. Zij woonden in De Weere aan de Driestedenweg 105 (huidig nummer). Vlnr., achter: Piet Vis, Willem Bakker, Herman Poland, Dorus Bot, Marie Stap, Dirk Poland, Kees Poland, Jaap Poland en Anna Poland. Voor: Jansje Burger, Betje Poland, Jansje Aartman, Klaasje Groot en Maartje Poland. (foto collectie Ank Poland)

Driestedenweg 105, De Weere, ca. 1965. Deze boerderij liet Cornelis Poland (1795 Abbekerk – 1865 Hoogwoud) bouwen in 1849, grootvader van Piet Poland (genoemd bij foto 3). (foto collectie Ank Poland)

Klaas Poland (1791 Oudorp – 1854 Heerhugowaard). Klaas stond in 1830 genoteerd als veeman in Heerhugowaard en in 1837 als watermolenaar op strijkmolen L bij Rustenburg waar hij tot zijn overlijden in 1854 molenaar was. (foto collectie Dirk Poland)
.
Antje de Wit (1803 Hensbroek – 1881 Heerhugowaard), de vrouw van Klaas Poland. (foto collectie Dirk Poland)