Grosthuizen, rijk aan hooivijzels
Grosthuizen blijkt rijk te zijn aan hooivijzels. Rechts en links van de enige weg die door het dorp loopt, zijn er zeven geïnventariseerd. Peter Butzelaar is eigenaar van de hooivijzel op het adres Grosthuizen 9a. Hij vertelt: ‘Deze vijzel is geplaatst in 1957 tegelijk met de naastgelegen stal. De opdrachtgever was Cees van Diepen die op dit adres boerde.’ De hooivijzel meet 8 bij 8 meter en is 7 meter hoog. Hij staat op een betonnen fundering, de bodem bestaat uit kale grond. Rondom is een lage betonnen muur, ter hoogte van de staldeuren was daarin een opening uitgespaard. Peter: ‘Later heb ik er grotere doorgangen in gemaakt.’ De hooivijzel verkeert anno 2019 deels in oorspronkelijke staat. Hij wordt gebruikt als stalling voor de auto en als droogplaats voor de was. In 2003 zijn de oude stalen golfplaten vervangen door nieuwe golfplaten met een coating. Tijdens de hevige storm van 25 januari 1990 had de hooivijzel het zwaar te verduren. ‘De wind kreeg vat op het dak, dat werd opgetild en viel weer neer. Dat gebeurde meerdere keren totdat de kabels braken en het dak dwars door de pennen zakte. Daardoor lag het dak aan één kant op de muur. Na die storm heb ik de kabels vernieuwd en aan iedere kant een houten juk tussen muur en dak geplaatst.’

De hooivijzel met ijzeren roeden, geplaatst achter het huis.De hooivijzel met ijzeren roeden, geplaatst achter het huis.
De bouwtekening uit 1957.De bouwtekening uit 1957.
Een van de lieren.Een van de lieren.
Hoekconstructie.Hoekconstructie.
Lier met ketting.Lier met ketting.
De pennen.De pennen.
Na een hevige storm werden houten jukken geplaatst tussen het dak en de muur.Na een hevige storm werden houten jukken geplaatst tussen het dak en de muur.