Nieuwe bestemming
In 2017 kopen Jan en Evelien Vlaar van vader Dirk Vlaar een stuk grond dat achter hun huis aan de Oosterstraat in Benningbroek ligt. Op die grond staat een hooivijzel die dateert uit 1977. Tot 1990 werd hij gebruikt voor hooiopslag en daarna voor machineberging. Slopen? Geen denken aan! Jan: ‘Ik ben opgegroeid met die vijzel, ik heb er van alles in meegemaakt. Het is een hartstikke mooi ding!’ Dus ontwikkelt hij een renovatieplan. Veel onderdelen zijn verroest en worden vervangen: de kabels, de lieren, de ophangconstructie. Er komen stalen golfplaten in plaats van verzonken golfplaten. De windwijzer is doorgerot en van het dak gevallen. Een nieuw roestvrijstalen exemplaar siert nu de punt van de vijzel. ‘Het is een vis’, legt Jan uit. ‘Deze vijzel is in 1977 gezet door de firma Vis uit Waddinxveen. Hij kwam aan als een bouwpakket, vertelde mijn vader. Daarvoor stond hier een ouder exemplaar op drie stalen poten. Die is in 1972 bij een storm op de het dak van de boerderij gewaaid. De nieuwe vijzel kreeg betonnen palen. Deze palen en de houtconstructie zijn origineel. Er zijn rondom wanden geplaatst en aan één kant hebben we een veranda aangebouwd. We gebruiken de vijzel als schuur en bovenin is een speelplaats voor de kinderen.’

Deze nieuwe hooivijzel kwam op de plaats van de oude. Voorzijde.Deze nieuwe hooivijzel kwam op de plaats van de oude. Voorzijde.
Achterzijde van de vijzel.Achterzijde van de vijzel.
Nieuwe lieren.Nieuwe lieren.
En een nieuwe windvaan met vis.En een nieuwe windvaan met vis.
In de betonnen palen staan de namen van de twee aannemers uit Bodegraven, Mulckhuyzen en Bierhorst.In de betonnen palen staan de namen van de twee aannemers uit Bodegraven, Mulckhuyzen en Bierhorst.