Westfries Genootschap
Geschiedschrijving
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Geschiedschrijving » Geschiedenis van West-Friesland in vogelvlucht » Deel III: West-Friesland en het platteland

II-III-23. Kolven, een oude Westfriese sport

II-23. Kolven, een oude Westfriese sport

Klik hier voor een grotere afbeelding.

Vooral in de 19e eeuw, maar ook nog in de 20ste eeuw hebben de "Nutsverenigingen", (Maatschappij tot Nut van 't Algemeen) op cultureel- en onderwijsterrein veel en goed werk verricht en er zijn er nu nog die d.m.v. het organiseren van allerlei cursussen dit werk voortzetten. West-Friesland is nog steeds rijk aan toneelverenigingen, muziek- en zangverenigingen en ... sportverenigingen.
Op deze dia: een aantal kolvers aan het kolven te Andijk. Kolven is een speciale Westfriese balsport die in café's op kolfbanen werd en nog steeds wordt beoefend o.a. in Opmeer, Oudkarspel, Noord- en Zuid Scharwoude, Nieuwe Niedorp, Barsingerhorn, Hoogwoud, Berkhout, Wijdenes, Venhuizen, Grootebroek en Andijk. Vaak is het gewoon de vloer van het café waar platen op liggen. Als die worden weggehaald, ligt het speelveld klaar.

 


Hé, is dat Westfries?

323. Op carnaval had ie zich verkleed; hij zag er kakkelollig uit (potsierlijk, belachelijk, als 'n hansworst); de meesten konnen 'm geniesen (herkenden 'm niet eens).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2020 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.