Westfries Genootschap
Geschiedschrijving
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Geschiedschrijving » Geschiedenis van West-Friesland in vogelvlucht » Deel III: West-Friesland en het platteland

II-III-22. Dansgroep in actie: Westfriese dansers te Schagen

II-22. Dansgroep in actie: Westfriese dansers te Schagen

Klik hier voor een grotere afbeelding.

De Westfriese markten op donderdag trekken in de zomer veel toeristen. 's Ochtends trekt een lange schilderachtige stoet van oude boerenwagens en Schager volk in Westfriese klederdracht door de straten onder de tonen van de boerenkapel. Folkloristische dansen op de Grote Markt aan de voet van de kerk, waarbij ook kinderen hun beste beentje voorzetten. De markt in Schagen heeft ook nu nog een regionale functie, maar vroeger waren deze markten van vitaal belang voor het leven in de hele streek rond Schagen. Het bestaan van verschillende soorten markten is ook bijna geheel tot het verleden gaan behoren. Vroeger waren er vooral op één speciaal produkt gerichte markten in West-Friesland. De kaasmarkten in Hoorn, Alkmaar en Enkhuizen zijn daarvan voorbeelden. Alleen de kaasmarkt in Alkmaar wordt in de zomertijd nog elke vrijdag gehouden en trekt ook vele buitenlandse toeristen.
In Schagen, maar ook bijvoorbeeld in Midwoud; Spierdijk en Wijdenes, bestaan dansgroepen, die speciaal de volksdansen uit deze streek beoefenen en bij speciale gelegenheden uitvoeren. Bekende dansen zijn o.m. de Zevensprong, Hazejage en dansen die naar een liedje zijn genoemd, zoals "Rozen bloeien op het veld" en "Het patertje langs de kant".

 


Hé, is dat Westfries?

615. Een paar van die echte brakken (rakkers, deugnieten) van schooljongens hadden m'n fiets opgeknapt. Ik gaf ze 'n bogie ('n pluimpje) en wat bokkeneuten (pinda's, sausjes). Ze gingen bloid (blij) op huis an (naar huis).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2020 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.