Westfries Genootschap
Geschiedschrijving
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Geschiedschrijving » Geschiedenis van West-Friesland in vogelvlucht » Deel III: West-Friesland en het platteland

II-III-10. Schilderij 'Landschap te Lambertschaag'

II-10. Schilderij 'Landschap te Lambertschaag'ar

Klik hier voor een grotere afbeelding.

In de achttiende eeuw waren er nog geen fototoestellen en het is dan ook vaak gissen naar hoe iets er toen uitzag. Van grote gebouwen zijn vaak wel schilderijen of schetsen gemaakt, maar landschapsschilderijen bestaan er niet zo veel. De maker van dit gezicht op Lambertschaag is onbekend. Zijn stijl lijkt echter erg veel op die van Cornelis Pronk, een landschapsschilder uit dezelfde tijd die ook veel in West-Friesland schilderde. Hij reisde door Nederland en tekende onderweg wat hij zag. Zoals hij waren er meer schilders, die uit belangstelling voor de geschiedenis het aanzien van een dorp of streek vastlegden. Veel mensen, die het zich konden veroorloven, gingen een "Atlas" aanleggen: een verzameling prenten en tekeningen van stads- en dorpsgezichten. Deze prenten konden dan bij de diverse makers los worden gekocht. Pronk tekende met name veel in West-Friesland en zijn tekeningen zijn opvallend nauwkeurig. Hij woonde overigens niet in West-Friesland.
Reizen was in die tijd een niet zo gebruikelijke maar wel een gevaarlijke onderneming. Er waren nog weinig geplaveide wegen en de bekendste vervoermiddelen waren het paard en de trekschuit.

 


Hé, is dat Westfries?

573. M'n ouwe bromfiets moet opgeruimd worden. Elke dag zit ik er aan te madderen of: medderen (knoeien, klungelen, inspannend werken).
Dat gemadder moet nu 'ns uit zijn (dat moeilijke werk).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2020 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.