Westfries Genootschap
Geschiedschrijving
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Geschiedschrijving » Geschiedenis van West-Friesland in vogelvlucht » Deel II: West-Friesland en de steden

II-24. Zeilschepen in de haven van Medemblik. Toerisme

II-24. Zeilschepen in de haven van Medemblik. Toerisme

Klik hier voor een grotere afbeelding.

Medemblik kreeg internationale bekendheid vanwege de zeilwedstrijden op het IJsselmeer. In 1984 is het Nederlandse Stoommachinemuseum in het Stoomgemaal De Vier Noorder Koggen geopend. De Westfriese steden trekken veel toeristen. De VVV's vervullen hierbij een belangrijke rol. Op de VVV-kantoren is gratis de Toer-In krant te verkrijgen die alle bezienswaardigheden in West-Friesland en geheel Noord-Holland vermeldt. Pagina's vol toertips en een agenda met wat er in de zomer elke dag aan evenementen valt te beleven. Er is dan ook veel te zien en te beleven. Behalve historische gebouwen, folkloristische markten zijn er musea waarvan we hier het Westfries Museum en het Zuiderzeemuseum, het eerste in Hoorn, het andere in Enkhuizen, noemen. Achterin dit boekje is een lijst met de adressen en openingstijden van alle musea in West-Friesland, zo'n 15 stuks, opgenomen.
Het Westfries Museum in Hoorn is zowel een historisch museum van de rijke koopmansstad die Hoorn in de 16e en 17e eeuw was, als het regionale museum voor West-Friesland. Behalve modellen van huizen, molens en boten, zijn er uithangborden van winkels, voorwerpen van handel en bedrijf, vitrines met zeldzame tegelfragmenten, vitrines met zilver, chinees porcelein; er zijn diverse stijlkamers en prachtige schilderijen.
Het Zuiderzeemuseum heeft een binnenmuseum en sinds 1983 een buitenmuseum, een dorp apart dat bestaat uit oude visserswoningen, boerderijen, bedrijfjes en zelfs hele buurtjes uit dorpen en steden gelegen rondom de voormalige Zuiderzee, die nu in het buitenmuseum een nieuwe bestemming hebben gekregen.

 


Hé, is dat Westfries?

265. Voor de kerstdagen kochten we 'n pondje volvette meshanger (jonge, vette kaas, die aan 't mes blijft hangen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.