Westfries Genootschap
Geschiedschrijving
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

Geschiedschrijving » Geschiedenis van West-Friesland in vogelvlucht » Deel I: West-Friesland van prehistorie tot in de Middeleeuwen

I-18. Een grafheuvel

I-18. Een grafheuvel

Klik hier voor een grotere afbeelding.

Bij alle aandacht voor het léven in de Bronstijd moeten we ook het einde van het leven, de dood, niet vergeten. Op deze dia zie je een maquette van een opgegraven grafheuvel. In de prehistorie werden de doden begraven of verbrand. Bovendien was het een gebruik van vele volkeren om de doden in hun graf gebruiksvoorwerpen mee te geven, die ze nodig zouden hebben in het hiernamaals. Niet iedereen werd in een grafheuvel begraven: het was waarschijnlijk voorbehouden aan belangrijke personen. Het graf zelf is een kuil in de grond. Hier overheen wordt een heuvel van grond en graszoden opgeworpen, met daar omheen een krans van één of meer rijen palen, of een sloot.
Grafheuvels werden in West-Friesland gevonden bij Enkhuizen, Grootebroek, Hoogkarspel, Medemblik, Oostwoud, Wervershoof, Zwaagdijk, Andijk en Opperdoes. Door gebrek aan ruimte werden de grafheuvels gebouwd op akkerland. Soms werden in de loop der tijd meerdere heuvels over elkaar opgeworpen. Ook de grafheuvel die je op de dia ziet, is daar een voorbeeld van.
Nu zijn er nog wel resten van grafheuvels te vinden voor wie goed zoekt: onder andere bij de eendenkooi in Zwaagdijk/Wervershoof, bij Grootebroek, en tussen Oostwoud en Midwoud.

 


Hé, is dat Westfries?

33. Ik ben op de zuikerstikken geweest (kraamvisite). Wat had m'n zus 'n pittig kloin purkie ('n lief klein kindje) in de wieg. Toen de buurmeisjes twee jaar geleden bij haar waren op de bruidstranen (in de bruidsdagen 'n glaasje kwamen drinken ten afscheid), was ze al gelukkig, maar 't haalt niet bij 't geluk van nu.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.