Westfries Genootschap
Geschiedschrijving
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Geschiedschrijving » Westfries Biografisch Woordenboek (WBW)

Simon Pietersz. van Harenkarspel (Leefde omstreeks 1614)

West-Friese Jeruzalemvaarder

Op 6 januari 1614, Driekoningendag, ontmoette een aantal inwoners van Harenkarspel elkaar in de plaatselijke herberg. Simon Pietersz. ging een weddenschap aan. Hij zou al zijn koeien verkopen en op reis gaan. Als hij binnen een jaar terug zou keren, zou hij de opbrengst van de verkoop verdubbeld zien; mocht de onderneming mislukken, dan kregen de anderen de opbrengst van de koeienverkoop. Simon Pietersz. liet zich naar den Helder brengen en ging daar scheep. Negen maanden later keerde hij in Harenkarspel terug. Als bewijs dat hij in Jeruzalem was geweest, kon Simon Pietersz. een brief overleggen van een kloosterabt uit Jeruzalem. Daarin stond te lezen: "dat in deez Heilige Stad van Jeruzalem is gekomen, den eerzamen deugdelijken vromen Poorter ende Inwoonder tot Heerenkarspel, die aandagtig, ootmoedig en devoteljjk, Persoonlijk heeft bezogt en geëert, schier alle eerwaardige Plaatsen die in Jeruzalem van Pelgrims devotelik jaarlijks worden bezorgt."
In Harenkarspel werd Simon Pietersz. met eerbied behandeld, al moesten de mannen met wie hij de weddenschap had afgesloten nu flink in de buidel tasten.

Literatuur:
Jaap Raat, 'Westfriese Jeruzalemvaarder', in: ALT W-F 1. Twintig eeuwen Westfriezen en hun rijke verleden (1998).

 


Hé, is dat Westfries?

462. 't Kind zat te gnokken (begerig te kijken) naar al dat lekkers.
Als moeder vlees snijdt, staat de hond erbij te gnokken.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.