Westfries Genootschap
Geschiedschrijving
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Geschiedschrijving » Westfries Biografisch Woordenboek (WBW)

Vroegop, Piet (1913-1985)

Vroegop, Piet (1913-1985)
bron: 40 j. Westfr. Folklore

De man van de Schagermarkt

Geboren in 1913. Overleden in 1985 op 72-jarige leeftijd.
Naast zijn werk als marktkoopman, hij heeft ongeveer veertig jaar op de Schager markt gestaan met laarzen, klompen en tuigleder, is hij de grote voorvechter geworden voor een onafhankelijke gemeente Sint Pancras. Hij wist de hele bevolking van Sint Pancras te mobiliseren en lang is het die gemeente gelukt uit de greep van Alkmaar te blijven.
In Schagen was hij als secretaris, later voorzitter, van de Vereniging voor de Straat- en Markthandel Noord-Holland-Noord, de verbindingsman tussen de marktkooplieden en de gemeente Schagen.
Piet Vroegop was de man van de markt in Schagen. Samen met Gert Pater vormde hij de ziel van de marktcommissie. Jarenlang was hij dan ook in het bestuurlijke van de folklore het hoofd van de marktkooplieden. Samen met Gert Pater, Jaap van Zoonen en Jan Peetoom en nog vele anderen, stond Piet Vroegop aan de wieg van de folkloremarkten. In 1958 werden de vele activiteiten samengebundeld en dat resulteerde in de oprichting van de Stichting Bevordering Westfriese Folklore.

Literatuur:
Piet Verduin en Corry Cramer-Keijzer, 40 jaar Westfriese Folklore (Schagen 1993. Uitgave door de Stichting Bevordering Westfriese Folklore, ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan).

 


Hé, is dat Westfries?

23. Dat kind lag lekker te spragen in de zon (koesteren, zonder bedekking met dekens). Na 't middageten doet opa altijd 'n tukkie of: tokkie (middagdutje, middagslaapje, sièsta).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.