Westfries Genootschap
Geschiedschrijving
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Stemmen Molenprijs Lastdrager.

Geschiedschrijving » Westfries Biografisch Woordenboek (WBW)

Schermerhorn, Nicolaas J. C. (1866-1956)

De “rooie dominee van Niedorp”

Geboren op 1 december 1866 te Scharwoude, gemeente Avenhorn, als zoon van Evert Schermerhorn, hoofdonderwijzer aan de openbare lagers school, en Margarethe Jacoba Boon, dochter van dominee Nicolaas Boon uit Berkhout. Overleden op 23 maart 1956 te Hoog-Soeren.
Tussen 1894 en 1939 was Nicolaas Jacobus Cornelis Schermerhorn hervormd predikant in Nieuwe Niedorp. Een sociaal bewogen man, theologisch gezien zeer vrijzinnig. "Doom", zoals zijn bijnaam luidde, had kritiek op het instituut kerk, dat de mensen slechts zou misleiden. Hij pleitte voor een directe band tussen god en de mensen. Doom was ook tegen "gebed op commando" voor en na de kerkeraadsbijeenkomsten. Hij prefereerde het spontane gebed. Als christen-anarchist stond hij aan de wieg van de socialistische commune die Niedorp sinds 1903 een halve eeuw heeft gekend. Militarisme en koningschap verfoeide hij als kapitalistische uitvindingen. De invloed van Schermerhorn reikte zeer ver, ook als anti-militarist. Lange tijd kwamen uit Niedorp en omgeving jongeren die weigerden om de wapenrok te dragen.

Literatuur:
'Nicolaas Schermerhorn (1866-1956) Rooie dominee in Niedorp', in: ALT W-F 19, Kleurrijke Westfriezen (2000).
F.S.K. Haan, 'Nicolaas Jacob Cornelis Schermerhorn: de "rooie dominee uit Nieuwe Niedorp"', in: WFON 54 (1987), 56-98.

 


Hé, is dat Westfries?

135. Als je zo af en toe wat aan dat werk doet, kom je er nooit mee klaar, je moet 't loif er an leggen (flink aanpakken, intensief werken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2020 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.