Westfries Genootschap
Geschiedschrijving
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Geschiedschrijving » Westfries Biografisch Woordenboek (WBW)

Jong-Brouwer, Jantje de, ook wel: "Jantje III" (1924-2002)

West-Friese knipkunstenares

Geboren te Hoogkarspel op 23 februari 1924. Overleden te Hoogkarspel op 1 mei 2002.

Knipkunstenares. Duizenden knipsels heeft ze gemaakt en het Westfries Museum in Hoorn heeft een deel van haar werk opgenomen. Jarenlang heel actief geweest met het geven van cursussen en demonstraties in en buiten West-Friesland. Mede dankzij deze activiteiten nam de belangstelling voor de knipselkunst in West-Friesland belangrijk toe.

Uit waardering voor haar inzet benoemde het Westfries Genootschap te Hoorn haar tot Lid van Verdienste. De eretitel van de creatieve papierknipster is "Jantje III". "Jantje I" is de negentiende-eeuwer Johan George den Boer. "Jantje II" is Jan Visscher van Urk. Sinds de zeventiende eeuw is papierknippen in Nederland een populair tijdverdrijf. Zo'n honderd jaar geleden kwamen West-Friese vrouwen en meisjes vaak bijeen op zogeheten boerinnen-knipvisites. Liedjes zingend en thee drinkend vermaakten ze zich met knippen. In West-Friesland zijn tegenwoordig nog enkele knipselgroepen actief. Een aantal leden van deze groepen heeft les gehad van Jantje de Jong-Brouwer, die na haar jaren in Sneek, waar ze werkzaam was als directrice van een bejaardenhuis, terugkeerde in Hoogkarspel. Het werk van de West-Friese knipster kenmerkt zich door een zeer persoonlijke stijl. Zij verwerkte vaak West-Friese gebruiken en folklore in haar knipsels. Veel van haar werk is afgedrukt op prentenkaarten.

Bron: Uit: Ed Dekker, 'West-Friese folklore in knipsels', in: Dagblad van West-Friesland en Enkhuizer Courant, 3 mei 2002 (in memoriam).

 


Hé, is dat Westfries?

367. Koolprak dien je niet op als gastmaal (stamppot van kool en aardappelen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.