Westfries Genootschap
Geschiedschrijving
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Geschiedschrijving » Westfries Biografisch Woordenboek (WBW)

Portegijs, Jacob (1876-1944)

Medeoprichter en bestuurslid Westfries Genootschap

Geboren te Sijbekarspel op 13 maart 1876. Overleden te Nibbixwoud op 17 april 1944. Veehouder. Woonde vrijwel zijn gehele leven in Benningbroek op de Cunerahoeve, die zijn vader in 1855 had laten bouwen. Pas in 1938 verhuisde hij naar Nibbixwoud. Gedurende een dertigtal jaren was hij raadslid en wethouder van de gemeente Sijbekarspel en als zodanig trad hij in de voetsporen van zijn vader en grootvader. Daarnaast was hij vele jaren voorzitter van de Spaarbank van Benningbroek.
Medeoprichter en bestuurslid van het Historisch Genootschap Oud West-Friesland. Door zijn grote belangstelling voor ons gewest heeft hij in de loop der jaren een grote bibliotheek bijeengebracht, waarnaast hij op zolder van zijn woning ook nog een eigen museum opzette met allerlei voorwerpen van historische en/of folkloristische waarde uit West-Friesland.

Literatuur:
J.C. Gutker de Geus i.s.m. G. Mantel-Visser, 'Jacob Portegijs (1876-1944)', in: Westfriese Families 40 nr. 3 (september 1999), met stamreeks.

 


Hé, is dat Westfries?

646. Over de benoeming van die ambtenaar heb ik niks te kerdiezen (niets over te zeggen of te beslissen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.