II-18. De Westfriese Flora

Klik hier voor een grotere afbeelding.

De Westfriese Flora is een jaarlijks terugkerende tentoonstelling van bloeiende tulpen, narcissen, hyacinten en andere bolgewassen. Deze wordt gehouden te Bovenkarspel, zo half februari. Naast de bolbloemententoonstelling waaraan de Flora haar bekendheid en aantrekkingskracht voor een groot publiek ontleent, is er ook een vak- en huishoudbeurs en een veetentoonstelling.
De laatste jaren wordt er ook steeds meer grasland voor de bloembollenteelt gebruikt. Door geheel West-Friesland worden stukken weiland "gescheurd", d.w.z. omgeploegd en geschikt gemaakt voor de bloembollenteelt. Het land is daarvoor echter maar één jaar achter elkaar te gebruiken. Voor vele jongeren betekenthet bollen rapen en het bollen pellen in de zomervakantie een leuk vakantie centje.
Ook de zaadteelt geniet internationale bekendheid. Sluis en Groot en Royal Sluis te Enkhuizen zijn zaadteeltfirma's die veel naar het buitenland exporteren. Bekende aardappelrassen die in West-Friesland worden geteeld zijn de Opperdoezer Ronden en de Andijker Muizen. Broek op Langedijk is bekend om de koolsoorten die daar worden geteeld.