Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfries Genootschap » Webwinkel »

De Gouw - De geschiedenis van een Westfriese ruilverkaveling

Dit boek beschrijft het verloop van de ruilverkaveling in het gebied De Gouw, een regio die zowel in de gemeente Opmeer als Koggenland en Medemblik ligt. Aan bod komt het hele moeizame proces van landruil en boerderijverplaatsingen, en daarbij openhartige interviews met voor- en tegenstanders.
Er wordt verteld over de vorming van het land, over sporen van menselijke activiteiten en over de opgraving van twee menselijke skeletten van circa 4500 jaar oud, die de geschiedenis zijn ingegaan als het ‘woifie van Soibekarspel’ en ‘Cees van Hoogwoud’. En over hoe door de ontginningen vanaf 800 na Chr. het veengebied weer bewoonbaar werd.
Duidelijk wordt dat in deze ruilverkaveling naast het agrarisch belang ook het belang van natuur en milieu aan bod komt. De diverse voet- en fietspaden en vaarroutes, die ontwikkeld werden, zijn daarvan een bewijs.
Het Westfries Genootschap presenteert een tijdsdocument, waarin de laatste ruilverkaveling van Westfriesland op de voet is gevolg en vastgelegd. Een aanrader voor iedere rechtgeaarde Westfries met belangstelling voor agrarische ontwikkelingen, historie en landschap.

Prijs: € 19,50

De Gouw - De geschiedenis van een Westfriese ruilverkaveling

Bestelling(en) via internet: naar het Westfries Genootschap.

 


Hé, is dat Westfries?

804. 't Hele hussie (de hele boel, alles bij elkaar) was geen cent waard.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2020 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.