Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

De Aanleiding

In De Aanleiding vertellen leden hoe het kwam dat zij zich aansloten bij het Westfries Genootschap. Deze rubriek is een mooie aanleiding voor een nadere kennismaking.
Deze keer keer Lourens Schuijtemaker (27) uit Grosthuizen.

Een jonge Westfries met een passie voor geschiedenis en gehecht aan tradities

Lourens Schuijtemaker stamt uit een boerenfamilie. Hij is geboren in de stolp Mijn Genoegen in Grosthuizen. Nu woont hij met zijn gezin in De Beukhorst. Naast het huis staat een beuk die geplant is toen het huis in 1871 werd gebouwd.
Zijn vader en broer runnen het oudste agrarische familiebedrijf van Noord-Holland.
Lourens studeerde eerst geschiedenis en is nu bezig met het behalen van zijn lesbevoegdheid voor wiskunde, het vak waarin hij lesgeeft op een middelbare school in Hoorn.
De belangstelling voor de Westfriese cultuurhistorie kreeg Lourens als het ware met de paplepel ingegoten. Zijn grootvader Dirk Schuijtemaker was 28 jaar bestuurslid van het Westfries Genootschap. Van hem kreeg Lourens alle jaren het jaarboek en na het overlijden van zijn opa in 2020 werd Lourens zelf lid van onze vereniging.
Naast zijn werk en zijn studie heeft Lourens ook nog tijd voor andere activiteiten. Hij schrijft gedichten en is actief voor de lokale afdeling van een politieke partij en de lokale Historische Vereniging Hemony.
Veel tijd besteedt hij aan historisch onderzoek. Favoriete onderwerpen zijn de Westfriese agrarische sector voor 1800 en genealogie. Momenteel onderzoekt hij de geschiedenis van Hollandse boeren die in het begin van de zestiende eeuw naar Denemarken emigreerden op uitnodiging van de Deense koning. Hij heeft vastgesteld dat de wortels van deze emigranten in Westfriesland liggen.
Ook verdiept hij zich in de historie van stolpen, het ontstaan van enkele dorpen en de Nederlandse Opstand tegen de landsheer Filips II aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Zijn onderzoeken vormen de basis voor zijn artikelen in onder andere de jaarboeken van Hemony en het Westfries Genootschap.
Lourens vindt tradities belangrijk. Dat komt onder meer tot uitdrukking in de namen die zijn beide zoons gekregen hebben: Aris en Pieter, Het zijn namen die al eeuwen in de familie zitten. Ook naar de oorsprong daarvan is hij op zoek. Kortom, aan studieonderwerpen geen gebrek!

Jan Smit

Lourens Schuijtemaker met een stok die door zijn betovergrootvader Dirk Swart is gebruikt...
Lourens Schuijtemaker met een stok die door zijn betovergrootvader Dirk Swart is gebruikt om de baarmoeder van een schaap of koe naar binnen te duwen als deze bij een bevalling naar buiten kwam. (foto Brenda Schuijtemaker)

 


Hé, is dat Westfries?

573. M'n ouwe bromfiets moet opgeruimd worden. Elke dag zit ik er aan te madderen of: medderen (knoeien, klungelen, inspannend werken).
Dat gemadder moet nu 'ns uit zijn (dat moeilijke werk).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.