Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2022 » Nummer 1 » Pagina 14-15

Erfstukken

In de rubriek Erfstukken wordt aandacht besteed aan oude elementen die zich op een erf bevinden. Dat kan een gebouwtje zijn, een walviskaak, een boom of een brievenbus – kortom ‘erfgoed’ dat een verhaal vertelt over vroeger. Tips over erfstukken zijn welkom bij het secretariaat.

Het graf van Dora 208

Midden op het grasveld achter de imposante boerderij Groenhoven aan de Barsingerweg 10 in Wieringerwaard ligt een grafsteen. Daaronder rusten het hoofd en het hart van Dora 208, een van de beste koeien uit de destijds beroemde veestapel van de fokkersfamilie Groneman. Het grafschrift luidt: Hier rusten hoofd en hart van Dora 208 geb. 17 maart 1962 gest. 6 october 1978 Groenhoven Wieringerwaard.
Deze maand zestig jaar geleden werd ze geboren, het kuikalf Dora, de trots van Anneke Groneman. Natuurlijk heet ze Dora, ze maakt deel uit van een lange lijn voormoeders met dezelfde naam. Ze is de moeder van fokstier Frans 370 en in 1976 passeert ze de levensproductie van 100.000 liter melk.
Drie generaties Groneman bewonen de boerderij 1. Johannes (1831-1913) trouwt op 30 april 1865 met Neeltje Schenk, boerendochter op Groenhoven. Johannes is de pionier, de vernieuwer, niet alleen een goede boer maar ook een bekwaam bestuurder. Zijn zoon Florentinus (1870-1958) staat bekend als fokker en specialist. Hij ontdekt op de Schager veemarkt een anderhalf jaar oude stier, die de naam Frans krijgt. Die stier zorgt via zorgvuldig opgezette inteelt voor topstieren. Anneke Groneman (1919-1990), kleindochter van Johannes, zet zich ook in voor de fokkerij, maar besluit in 1977 de stal met het fokvee te verkopen aan NV Vee-export.

De boerderij in 2009.
De boerderij in 2009. (afbeelding uit de collectie van de Boerderijenstichting Noord-Holland)

Dit is het
Eind 2015 worden Bo en Sophie Winter de trotse eigenaren van de monumentale stolp“Onze droom was ooit een mooie boerderij te bezitten”, vertelt Bo. “Deze stolp hadden we twee jaar eerder al voorbij zien komen, maar toen was de vraagprijs te hoog. Eind oktober 2015 keken we weer eens op de site van de makelaar en we ontdekten dat de prijs flink gekelderd was. We reden naar Wieringerwaard en zagen dat de stolp in het echt nog veel mooier was, dus maakten we een afspraak voor een bezichtiging. Eerst liepen we naar voren, naar de boomgaard en toen we van daaruit omkeken naar de boerderij wisten we allebei meteen: dit is het! Zes weken later was Groenhoven van ons.”

De enigszins verweerde grafsteen van Dora 208 ligt midden op het grasveld achter boerderij ...
De enigszins verweerde grafsteen van Dora 208 ligt midden op het grasveld achter boerderij Groenhoven aan de Barsingerweg in Wieringerwaard. (foto Ina Broekhuizen)

Geschiedenis
“Bij de bezichtiging wees de makelaar ons al op de grafsteen. We waren verrast en vonden het erg leuk. Naderhand werd het steeds duidelijker dat we op een plaats wonen met een bijzondere geschiedenis. Mensen uit de buurt kwamen ons vertellen over de steen en we hoorden ook veel andere verhalen. De boerderij heeft wel wat van zijn glans verloren, maar van de zomer ga ik de buitenkant verder opknappen.” Een groot gedeelte van het interieur is door Bo al grondig verbouwd en verduurzaamd.
En de steen? “Die blijft liggen waar hij nu ligt.”

Het opschrift op de darsdeuren noemt 1644 als bouwjaar van de stolpboerderij.
Het opschrift op de darsdeuren noemt 1644 als bouwjaar van de stolpboerderij. De site van de Boerderijenstichting vermeldt het jaar 1611. (foto Ina Broekhuizen)

1 Zie voor meer informatie:
V.J. Nobel, Verdwenen water gewonnen melk, Groneman Groenhoven Frans Stam. Stolphoevereeks IV, uitgegeven onder auspiciën van het Historisch Genootschap Oud West-Friesland door Uitgeversmaatschappij ‘West-Friesland’ Hoorn, 1968.
C. Kroon, Onze zwartbonte, 100 jaar rundveefokkerij in Noord-Holland. Uitgave in eigen beheer, 1997.

Andere afleveringen van 'Erfstukken':
'20/2 | '20/3 | '21/1 | '21/2 | '21/3 | '22/1

 


Hé, is dat Westfries?

596. Je mag niet die appel van dat kleine kind ofpollen (aftroggelen, afbédelen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.