Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2019 » Nummer 3 » Pagina 12-13

Westfrieslanddag 2019

Beleef Westfriesland op de Westfrieslanddag!

Op zaterdag 2 november kan iedereen kennismaken met de veelzijdigheid van het Westfries Genootschap. Deze dag vol activiteiten voor het hele gezin is gratis toegankelijk en ook aan alle activiteiten kan gratis worden deelgenomen! De Westfrieslanddag vindt plaats in de Spartahal, Zuiderweg 2a in Schagen van van 11 tot 17 uur. Wat is er allemaal te doen? Een greep uit de activiteiten:

Workshops:
Test je kennis van de Westfriese taal door de Stichting Creatief Westfries.
Westfries Groen, kleurgebruik bij een stolpboerderij door Hans van Kampen.

Lezingen:
Archeologie West-Friesland verzorgt een lezing over de opgraving van het zestiende-eeuwse koetshuis aan de Markt in Schagen.
De commissie Geschiedschrijving biedt de mogelijkheid een weblezing bij te wonen over het thema Metamorfose van het Westfriese Landschap.

Fotoshoot:
Laat uzelf, en misschien wel uw hele gezin, vastleggen op foto in Westfries kostuum.

Films:
Stichting Projector neemt een selectie van haar beeldenschat mee: filmfragmenten uit de periode 1925-2019. Ze worden gepresenteerd in blokken van ongeveer tien minuten.

Demonstraties:
Bijzondere museumstukken van diverse musea.
Kap zetten en naaien door de commissie Kap en Dek.
Uitleg over de Westfriese stolp en over kadasteronderzoek.

Informatiestands:
Commissies en stichtingen verbonden met het Westfries Genootschap en andere regionale organisaties staan klaar om u te informeren over de meest uiteenlopende Westfriese onderwerpen. Er zijn kramen met maquettes, quizzen en prijsvragen, documentatie op allerlei gebied, kinderen mogen zelf meel malen of kunnen luisteren naar geschiedenisverhalen.

Westfriese Kronkels
Om 11.30 uur worden de Westfriese Kronkels gepresenteerd. Dit is een USB-stick met 99 Westfriese verhalen van Joop van Diepen, die door hem zelf ingesproken zijn. De USB-stick is na de presentatie te koop bij de promotietafel van het Westfries Genootschap voor € 8.
Na de Westfrieslanddag is deze verkrijgbaar bij het secretariaat van het Westfries Genootschap.

Verder verzorgt Stichting Creatief Westfries voordrachten en rijmen in het Westfries en treedt de Oud Westfriese Dansgroep Wijdenes een aantal keren op. Als het weer het toelaat is het mogelijk om een ritje in een koets te maken.

Dankzij de hulp van heel veel vrijwilligers kan het Westfries Genootschap u deze prachtige dag geheel kosteloos aanbieden. U krijgt door uw bezoek een goed beeld van wat het Westfries Genootschap doet om Westfriesland onder de aandacht te brengen en de cultuurhistorie van dit bijzondere gebied te behouden en door te geven.
Neemt u vooral vrienden, familie en andere belangstellenden mee naar deze dag. Wij hopen natuurlijk dat veel mensen na afloop van hun bezoek beseffen dat de werkzaamheden van het Westfries Genootschap van groot belang zijn en dat zij zich aanmelden als lid of vriend van het Westfries Genootschap. Meer informatie over deze dag kunt u vinden op de website www.westfrieslanddag.nl.

De eerste editie van de Westfrieslanddag op 8 april 2017 in Van der Valk in Hoorn trok veel belangstellenden. Een kleine impressie:

Op de foto in Westfries kostuum.
Op de foto in Westfries kostuum (foto Willem Zwier)
De bouwhistorische commissie.
De bouwhistorische commissie (foto Jan Smit)
Een lezing van Creatief Westfries.
Een lezing van Creatief Westfries (foto Jan Smit)
Museumoverleg historisch textiel.
Museumoverleg historisch textiel (foto Willem Zwier)

Verkiezing mooiste nieuwe vrijstaande woning van Westfriesland

Heeft u ook een stem uitgebracht op de mooiste nieuwe woning?
Veel mensen hebben via de website www.westfriesgenootschap.nl gereageerd en hun keuze gemaakt.
Zaterdag 2 november zullen tijdens de Westfrieslanddag in Schagen de winnaars bekend worden gemaakt en de prijzen uitgereikt. Een prijs voor de categorie verbouw en/of renovatie en een voor nieuwbouw. Deze prijzen zullen worden uitgereikt door de burgemeester van Schagen, Marjan van Kampen-Nouwen, aan de bewoners van de desbetreffende woningen.
Dit wordt een mooi moment op een bijzondere dag, komt u ook?

 


Hé, is dat Westfries?

209. De helt (handvat, greep) van m'n graaf (spade, schop met naar onder spits toelopend blad).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.