Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2018 » Nummer 2 » Pagina 12-13

Westfriezendag 2018

Komt u ook naar de Westfriezendag in Bovenkarspel?

Op zaterdag 1 september bent u van harte welkom op de Westfriezendag. Dit jaar konden we geen geschikte locatie in Schagen vinden, maar gelukkig kunnen we wel terecht in Bovenkarspel, het hart van De Streek.
U wordt ontvangen met koffie of thee en krentenmik in de Four Seasons-zaal van hotel-restaurant Het Roode Hert. Het adres is Hoofdstraat 235, Bovenkarspel. Het telefoonnummer is 0228-511412. Bij het pand is voldoende gratis parkeergelegenheid. In Het Roode Hert vinden zowel de ontvangst als de vergadering, de lunch en het diner plaats.
Op de agenda van de algemene ledenvergadering staan de gebruikelijke onderwerpen, waaronder de uitreiking van de Westfrieslandprijs.
Het ochtendprogramma wordt besloten met een muzikaal optreden van Gerda Govers en Wil Luiken. Zij zullen een Westfries programma ten gehore brengen.
Na de lunch trekken we erop uit. U kunt kiezen uit vier excursies. De dag wordt besloten met een koud en warm buffet, met als laatste gang een gevarieerd dessertbuffet. Ook krijgt u koffie of thee met een truffel.

Excursies
Onderstaand volgt een korte beschrijving van de vier excursies waaruit u kunt kiezen. Overal wordt twee maal koffie of thee met koek geserveerd. Voor alle excursies geldt dat deze alleen doorgang kunnen vinden bij voldoende deelname. U wordt daarom verzocht een eerste en een tweede keuze op te geven.

A. Heiloo,
bezoek bedevaartsoord Onze Lieve Vrouw ter Nood

De bus brengt ons bij de grootste aan Maria gewijde bedevaartsplaats in Nederland. De geschiedenis van dit Rooms-Katholieke Heiligdom gaat terug tot het einde van de veertiende eeuw. Op het terrein bevinden zich onder meer de Genadekapel met de Runxput (put met water waaraan een heilzame werking wordt toegekend), de Bedevaartkapel, de Onze Lieve Vrouwe van Lourdes Kapel, een seminarie en het Julianaklooster. Een gids verzorgt een rondleiding over het terrein. De koffie en thee worden na afloop van de wandeling geserveerd in het Oesdom. Dit is een restaurant waarin ook een winkel is gevestigd. Hier zijn boeken en devotieartikelen verkrijgbaar.

B. Obdam,
bedrijfsbezoek Stam Carrosseriebouw, en Spierdijk, bezoek Zorgboerderij André Hoeve

Stam Carrosseriebouw is gespecialiseerd in het bouwen van carrosserieën op maat. Dit bedrijf begon in 1839 als wagenmakerij en beschikt anno 2018 over een van de modernste werkplaatsen in de Nederlandse carrosseriebouw. Marc Stam vertelt over het bedrijf en geeft een rondleiding. Bij Zorgboerderij André Hoeve vertelt Jolanda Schilder over de activiteiten op deze boerderij en over die van Stichting Landzijde. Bij deze organisatie zijn meer dan honderd zorgboerderijen in Noord-Holland aangesloten. De André Hoeve biedt dagbesteding aan mensen met een beperking of psychische klachten. De veestapel op het bedrijf bestaat uit rundvee, paarden en kleinvee. U krijgt een rondleiding en er worden koffie en thee geserveerd.

C. Stede Broec,
rondvaart, wandeling en bezoek onderkomen Oud Stede Broec

Met eigen auto's rijden we naar molen Ceres in Bovenkarspel. Daar gaan we aan boord van een of meer polderschuiten en varen naar De Overhaal in Broekerhaven. Daar wordt de werking van een overhaal uitgelegd en worden de schuiten overgezet. Ook wordt verteld over de historie van de haven en polder Het Grootslag. Na het bezoek aan De Overhaal varen we terug naar de molen en rijden naar het onderkomen van historische vereniging Oud Stede Broec aan de Zesstedenweg 227 in Grootebroek. Het onderkomen is een stolp die in oude stijl van ruim honderd jaar geleden is teruggebracht, met daarbij een schuur. In de schuur zijn oude tuindersgereedschappen te zien en er is een oudheidskamer ingericht met onder andere archeologievondsten uit polder Het Grootslag. De koffie en thee worden geserveerd in het onderkomen van Oud Stede Broec en daar zijn vrijwilligers van deze vereniging aanwezig om tekst en uitleg te geven.

D. Den Helder,
bezoek School 7 en lezing over het ontstaan van de Noordkop

School 7 is in 2017 verkozen tot de beste bibliotheek van Nederland. Het oude schoolgebouw is getransformeerd tot een moderne bibliotheek met behoud van historische elementen. Het gebouw wordt ook wel de huiskamer van de stad genoemd. In het pand is ook het Helders Historisch Centrum gevestigd.
We krijgen een rondleiding door deze bijzondere bibliotheek en we drinken hier koffie en thee. Ko Minneboo, oud-voorzitter van de Helderse Historische Vereniging, geeft een inleiding over de ontstaansgeschiedenis van de Noordkop.

De Overhaal in Broekerhaven.
De Overhaal in Broekerhaven. (foto Jan Smit)

 


Hé, is dat Westfries?

615. Een paar van die echte brakken (rakkers, deugnieten) van schooljongens hadden m'n fiets opgeknapt. Ik gaf ze 'n bogie ('n pluimpje) en wat bokkeneuten (pinda's, sausjes). Ze gingen bloid (blij) op huis an (naar huis).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.