Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2017 » Nummer 2 » Pagina 10-11

Westfriezendag

Excursies op de Westfriezendag in Schagen: voor elk wat wils!

Op zaterdag 2 september bent u van harte welkom op de Westfriezendag. Het bestuur hoopt dat de leden weer in groten getale naar Schagen komen.
U wordt ontvangen met koffie en een Schagenaertje (gebakje) in restaurant Igesz aan de Markt 22 (telefoon 0224-214824). De algemene ledenvergadering vindt plaats in de Grote Kerk die recht tegenover het restaurant staat. Op de agenda staan de gebruikelijke onderwerpen, waaronder de uitreiking van de Westfrieslandprijs. Het ochtendprogramma wordt besloten met een optreden van de Westfriese Deurloupers. Zij zullen een aantal Westfriese liedjes ten gehore brengen. Na de vergadering gaan we terug naar restaurant Igesz om de lunch te gebruiken.
's Middags gaan we met bussen op pad in het noorden van onze provincie. U kunt kiezen uit vijf excursies.
De dag wordt afgesloten in het sfeervolle Slot Schagen met een rijk gevuld koud en warm buffet, met als laatste gang een dessertbuffet.

Excursies
Onderstaand volgt een korte beschrijving van de vijf excursies waar u uit kunt kiezen. Overal wordt twee maal koffie of thee met koek geserveerd.

A. Winkel, bezoek aan de tuin van de familie Bart en het Nederlandse Kremlin
Deze excursie begint met een bezoek aan de tuin van Frits en Jannie Bart. Zij hebben een sfeervolle, parkachtige tuin met een grote afwisseling aan beplanting. Er wordt uitleg over deze tuin gegeven en er wordt het een en ander verteld over het bijzondere huis van de familie.
Koffie en thee worden geserveerd in het clubhuis van golfbaan Regthuys.
Vervolgens gaan we naar het Nederlandse Kremlin. Al meer dan 35 jaar bouwt Cor Leegwater aan deze kunsttuin. Het is een verzameling bouwwerken met bolvormige torens die gelijkenis vertonen met de bouwwerken in het Russische Kremlin. Er is ook op barok geïnspireerde architectuur en er zijn koperen beelden van mythologische en Bijbelse figuren.

Het Nederlandse Kremlin.
Het Nederlandse Kremlin (foto Netty Zander)

B. Den Helder, bezoek aan de Hortus Overzee
De Hortus Overzee (voormalige Oranjerie de Groene Parel) is een groot botanisch kassencomplex in de binnenstad van Den Helder met een bijzondere collectie inen uitheemse planten. Deze collectie is voor een deel tot stand gekomen doordat marinemensen planten van hun overzeese reizen meenamen naar hun thuishaven. De Hortus Overzee heeft niet alleen kassen, waaronder een vlinderkas, een orchideeënkas en een palmenkas, maar ook mooie tuinen zoals de Japanse tuin. Er wordt een rondleiding gegeven die tussen de 75 en 90 minuten zal duren. Meer informatie is te vinden op: www.hortusoverzee.nl.

C. Bergen, kunstroute, een wandeling onder leiding van gidsen
Het dorp Bergen is gelegen bij bos en duin en vlakbij de zee. Een plek waar kunstenaars graag vertoeven. Vanaf het parkeerterrein van Museum Kranenburgh wordt, onder leiding van een gids, een wandeling gemaakt door dit kunstenaarsdorp. Er wordt aandacht besteed aan de omgeving en kunst. De tocht eindigt in het Huis met de Pilaren, van oudsher een ontmoetingsplaats voor kunstenaars. Na de koffie en thee in dit etablissement is er gelegenheid om te genieten van muziek tijdens het evenement Jazz & Sail. Op verschillende podia in het dorp verzorgen jazzmuzikanten optredens. Op de terugreis volgt de bus, voor zover er tijd over is, een toeristische route.

D. Broek op Langedijk, rondvaart met bezoek museale schuitenhelling
Na de koffie en thee in centrum d'Oostkant van Stichting Veldzorg wordt met een rondvaartboot een tocht gemaakt door het Rijk der Duizend Eilanden. Er wordt onderweg een bezoek gebracht aan de museale schuitenhelling van Nico Vader. Zie ook www.oosterdel.nl.

E. Tuitjenhorn, bezoek Van Blanckendaellpark en Museum Historisch Harenkarspel
In het restaurant van het park worden koffie en thee geserveerd. Daar houdt Piet Blankendaal, de oprichter van het park, een inleiding over zijn levensloop en de totstandkoming van het park. Daarna kan men het dierenpark en het Museum Historisch Harenkarspel bezoeken. In het park zijn veel soorten dieren te vinden afkomstig uit de gehele wereld. In het museum wijst een gids ons op bijzonderheden. Het museum heeft een verzameling oude landbouwwerktuigen en huishoudelijke zaken. Ook zijn er digitale fotocollecties van de dorpen van de vroegere gemeente Harenkarspel. Meer informatie is te vinden op de website: www.blanckendaellpark.nl.

Van Blanckendaellpark.
Van Blanckendaellpark (foto Marijke Smit-de Groot)

 


Hé, is dat Westfries?

460. Hij heeft 't wild in de bienen (hij is erg gehaast, bv. in z'n werk). In z'n haast stroffelde (struikelde) ie over 'n steen.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.