Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Verenigingsnieuws

Activiteiten Kap en Dek 2017-2018

Misschien heeft u al op de website of op Facebook gelezen dat de opzet van de cursus kostuum naaien is gewijzigd. Er is een splitsing gemaakt in een cursus onderkleding maken en een cursus kostuum naaien. De cursist kan binnen een jaar volledig in het nieuw! Uiteraard is het ook mogelijk om een van de twee cursussen te volgen.

Marita Schoonheijm, onderkleding op de rug 
	gezien.Marita Schoonheijm, onderkleding op de rug gezien. (foto Lies Smit)

In februari zijn de lessen voor onderkleding gestart en hebben een aantal dames in vijf avonden een onderbroek, drie onderrokken, hemd en eventueel een korset gemaakt. Het kostuum naaien begint zoals gebruikelijk in september. In deze maand starten ook de overige cursussen: kap naaien, boerenhoedjes opknappen en hullen restaureren/plooien. Er staat veel informatie op de website van het Westfries Genootschap onder het kopje Kap en Dek. Daar staan ook alle gegevens vermeld over de cursussen, cursusdata en het cursusgeld.
Aanmelden bij Lies Smit, telefoon 0229-571909, of via e-mail: kap-en-dek@quicknet.nl. Kap en Dek is ook op de Westfrieslanddag op zaterdag 8 april aanwezig. Dames in kostuum beantwoorden uw vragen over de streekdracht. Er is een informatiekraam en er zijn demonstraties kap zetten. U kunt met (klein)kinderen op de kiek in Westfries kostuum. Leuk om eens een nostalgische foto te laten maken! In het najaar houdt Kap en Dek een brocantemarkt in de protestantse kerk aan de Raadhuisstraat in Wognum. Diverse standhouders vullen de kerk met antiek, brocante, sieraden en snuisterijen.

Contributie 2017

In december hebben alle leden van het Westfries Genootschap een verzoek tot betaling van de contributie gekregen. De meeste leden hebben meteen betaald.
Nog niet iedereen. Het Genootschap stuurt hen een betalingsherinnering. Het zou natuurlijk mooi zijn als dat niet nodig was. Dit brengt immers extra kosten met zich mee. Dus heeft u uw contributie voor dit jaar nog niet betaald? Maak het snel over op rekeningnummer NL60 INGB 0000 707913 onder vermelding van uw naam en adres.

Zomeravondwandeling in Twisk

Streekdracht, mooie gebouwen en Grote Pier
De commissie Kap en Dek van het Westfries Genootschap en de gidsengroep Twisk van het Nut houden in samenwerking met de vereniging In ’t Pak een zomeravondwandeling in het monumentale dorp Twisk. Dit evenement is op vrijdag 30 juni. Op deze avond zullen de vele mooie gebouwen in het monumentale dorp Twisk, klederdracht en sieraden en wat er gebeurde toen Grote Pier in 1517 op zijn strooptocht Twisk aandeed, centraal staan. Na een introductie in de kerk van de Protestantse Gemeente Thomas, de voormalige hervormde kerk, nemen gidsen groepen wandelaars mee om de historie van het dorp te verkennen. Onderweg ontmoeten de wandelaars dames en heren in Westfries kostuum. Prachtige boerderijen, huizen en andere gebouwen vormen het decor voor de wandeling.

Het programma ziet er als volgt uit:
19.00 uur: inloop in de kerk met koffie en thee
19.30 uur: welkomstwoord, vertelling over Grote Pier en hoe de Twiskers aan hun bijnaam Gladoren komen en uitleg over het Westfries kostuum en de bijbehorende sieraden
20.00 uur: aanvang wandeling in groepen onder leiding van gidsen, de mensen in kostuum verspreiden zich over het dorp
22.00 uur: afsluiting in de kerk. Het Groot Twisker Koor zingt enkele liederen en de bezoekers wordt een hapje en een drankje aangeboden

De kosten bedragen € 7 per persoon, inclusief alle consumpties.
Bij slecht weer is er een binnenprogramma in de kerk.
Adres van de kerk: Dorpsweg 121 in Twisk.
In verband met parkeren wordt bezoekers verzocht om zoveel mogelijk op de fiets te komen of zo veel mogelijk met meerdere personen in een auto.

Zomeravondwandeling 2015.
Zomeravondwandeling 2015. Enkele deelnemers voorafgaand aan de bijeenkomst in de kerk. Van links naar rechts, voor: Liesbeth Wever, Daniël Bon, Greet Koning, en Riet Wever. Achter: Willy Keetman en Dirk de Graaf. (foto Jan Smit)

Bouwhistorische Commissie

Een driekapper aan de Westkade
Winterwerk was het, het omleggen van de rode of witte kool in de schuur. „Soms gingen de kolen twee, drie keer door je handen”, vertelt Piet Noordstrand (75) uit Waarland over het arbeidsintensieve werk. Naast het huis aan de Westkade waar hij met zijn broer Arie (74) woont, staat een driekapper, een grote Waarlandse koolschuur met drie kappen. De Bouwhistorische Commissie legt een aantal Westfriese kool- en bewaarschuren vast. Vele zijn rigoureus verbouwd of gesloopt. De schuur van de gebroeders Noordstrand is sinds de jaren zestig buiten gebruik, maar nog grotendeels authentiek.

De schuur dateert uit 1928 en werd gebouwd in opdracht van vader Jan Noordstrand (1895-1981). In de breedte is hij twaalf meter en in de lengte veertien meter. Elk deel is dus vier meter breed met een deur in het midden. Piet: „Per kap waren er twee waaltjes kool met een looppad in het midden. Tussen de drie delen staan houten rekken.” Tegen de muur is lambrisering aangebracht, gevuld met turfmolm. Tegen die lambrisering zitten rietmatten. Ook onder de pannen is riet. In de nok is een zolder met luiken die opengezet kunnen worden. Bij vorst worden de luiken gesloten. „Je moet de kool uit de vorst houden, de ideale bewaartemperatuur is nul graden.” Ook moet er lucht bij de kool kunnen, de ramen staan doorgaans open.

Piet Noordstrand op het looppad.
Piet Noordstrand op het looppad. Rechts rietmatten, links rekken, boven in de zoldering de luiken die open staan. (foto Ina Broekhuizen-Slot)

Vader Noordstrand begon hier zijn bedrijf. De kool werd elders geteeld en kwam met een 40-tons schuit, een Langedijker, naar de Westkade. In koolmandjes werd het product over de dijk gedragen en naar de schuur gebracht. „Je sjouwde zo’n 25 kilo in een mand. Denk erom dat dat een werk was!” Dan begon het stapelen van de kolen. „Dat was vakwerk, daar moest je gevoel voor hebben.”

Geen kool meer te bekennen in de Waarlandse driekapper, maar wel veel gereedschap, manden, emmers en een gieter. En in de keukenla het koolmes en een ontbladermesje. Die worden nog dagelijks gebruikt.

Ina Broekhuizen-Slot

Beleef Westfriesland op de Westfrieslanddag!

Op zaterdag 8 april kan iedereen kennismaken met de veelzijdigheid van het Westfries Genootschap. Deze dag vol activiteiten voor het hele gezin is gratis toegankelijk!
Waar: Van der Valk, Westfriese Parkweg 1 in Hoorn
Tijd: van 11.00 tot 17.00 uur

Wat is er allemaal te doen? Een greep uit de activiteiten.
Diverse workshops, zoals:
Hoe maak je een kwartierstaat (stamboom) - Stichting Westfriese Families
Test je kennis van het Westfries - Stichting Creatief Westfries
Lezingen, onder meer over de volgende onderwerpen:
Westfries Groen, kleurgebruik bij een stolpboerderij - Hans van Kampen
Geschiedenisverhalen voor kinderen - Netty Zander
Demonstraties:
Bijzondere museumstukken van diverse musea - Museumoverleg Historisch Textiel
Kap zetten en naaien - Commissie Kap en Dek
In de theaterzaal:
Voordrachten en rijmen in het Westfries - Stichting Creatief Westfries
Optredens met muziek - Oud Westfriese Dansgroep Wijdenes
In de grote zaal:
Op de foto in Westfries kostuum - Stichting Kap en Dek
Zelf meel maken - Stichting Westfriese Molens
Fotospeurtocht - Commissie voor Excursies
Informatiestands van alle commissies en stichtingen verbonden met het Westfries Genootschap.
In de bioscoopzaal:
Stichting Projector neemt een selectie van haar beeldenschat mee: filmfragmenten uit de periode 1925-2015. Ze worden gepresenteerd in blokken van ongeveer tien minuten in het knusse bioscoopzaaltje van het zalencomplex van Van der Valk.

Dankzij de hulp van heel veel vrijwilligers kan het Westfries Genootschap u deze prachtige dag geheel kosteloos aanbieden. U krijgt met uw bezoek een goed beeld van wat het Westfries Genootschap doet om Westfriesland onder de aandacht te brengen en de cultuurhistorie van ons gebied te behouden en door te geven.
Neemt u vooral vrienden, familie en andere belangstellenden mee naar deze prachtige dag. Wij hopen natuurlijk dat veel mensen na afloop van hun bezoek beseffen dat de werkzaamheden van het Westfries Genootschap van groot belang zijn en dat zij zich aanmelden als lid van het Westfries Genootschap. Deze dag hebben wij voor nieuwe leden een mooie aanbieding.
Meer informatie over deze dag kunt u vinden op de website www.westfrieslanddag.nl.


Denkt u nog aan de Westfrieslanddag-poster?
In december heeft u deze toegestuurd gekregen. Wij stellen het erg op prijs als onze leden deze poster op een goed zichtbare plaats ophangen.

Creatief Westfries

Kom nei de Westfrieslanddag!
Want je kenne die dag je hart ophale met alles wat 't Westfriese dialect angaat!
Doen mee met de quiz over gezegdes en uitdrukkings. Koik nei filmbeêlde en kiekies en herken de plase, die zo ampart benne. D''r is 'n dialectequiz. Zing mee met liedjes en geniet van optredens deur de skroifgroepe. Kles mee in 'n groepie. As je 'n reidsel oplosse, kreg je 'n kedootje. D'r is dus heêl wat te doen met oôs Westfriese taal. Dat kom zaterdag 8 april nei Van der Valk A7 in Hoorn tussen elf en voif uur. Wat of 'r nag meer te doen is, ken je zien op: www.westfrieslanddag.nl.

Folkloremarkt Skagen
Op de 10 donderdage van de folkloremarkt in Skagen trede de skroifgroepe weer op! Skroivers dreige hullie oigen werk voor en de liedjes ken je gezellig meezinge. 't Is vraie inloup en voor niks ken je merakels geniete tussen ien en drie uur! Wul je wete, welke dage en weer of de optredens benne? Koik eerst op hullie website: www.westfriesefolklore.nl.

Skroivendevort
As je nag gien vaste lezer benne van dut mooie blad, geef je op! Voor € 10,- in 't jaar kreg je 'm op de mat! Iens in 't jaar zit 'r ok 'n cd bai, weerop skroivers hullie werk voorleze, met liedjes en meziek as anvulling. Bel nei Dia Veelbehr, 0229-245642, of mail nei skroivendevort@tiscali.nlvoor infermasie. Zô ben je 't hêle jaar verzekerd van mooie Westfriese verhale en roime, om effies bai te gloimen.

Wist je dat…
…As je koike op de website van 't Genoôskip, je elke dag 'n nuwe vraag over Westfriesland ziene?
…As je deurklikke nei Creatief Westfries, je alderhande verhale en roime leze kenne in 't Westfries?
…Je dat opheden ok hore kenne? Klik deur op nr.3 in 2016 van Skroivendevortan de rechterkant!
Geniet 'r dus elke dag van! www.westfriesgenootschap.nl.

Diny Kreuk-Breed, bestuurslid

Joke Sijs leest heur torenroim op de Skager Folkloremarkt 2016.
Joke Sijs leest heur torenroim op de Skager Folkloremarkt 2016. (foto archief Westfries Genootschap)

Museum Grietje Tump bij Museumoverleg Historisch Textiel

Op 10 januari van dit jaar wisselde het overleg van voorzitster. Aaf Steur-Sombroek gaf na twaalf jaar het stokje over aan bestuurslid Neeltje van Altena-Boneveld.

Op deze winterbijeenkomst was het onderwerp: accessoires. De vorige keer hadden we fraaie waaiers bekeken die van Texel en uit de Zaanstreek waren meegebracht. Deze keer was François Poulain van Museum Grietje Tump uit Landsmeer bereid een deel van zijn collectie mee te brengen en toe te lichten. De tafel vooraan had hij ingericht met waaiers, parasolletjes, toneelkijkertjes in alle soorten en maten en tassen.
François vertelde over zijn museum, een huisje in authentieke staat, zo geërfd van eigenaresse Grietje Tump en door hem in ere gehouden. In het huisje een unieke verzameling kleding, meubilair, doopjurken, merklappen en gebruiksvoorwerpen. Hiervan was meer dan de helft in het huisje aanwezig, zo'n veertig procent kwam er als schenking bij.
Ook kreeg hij een aantal boedels uit zijn familie, waarvan hij de bijzondere stukken over diverse musea verdeelde. Zo gingen zilveren joodse voorwerpen naar het Joods Historisch Museum, boeken naar de Vrije Universiteit Amsterdam en het Bijbels Museum en Zaanse voorwerpen naar het Zaans Museum.
Hij had nogal wat ongetrouwde oude tantes in goede doen en François schetste op humoristische wijze hoe zijn verzameling was begonnen tijdens bezoekjes aan zijn tantes. Ze gaven hem een stofdoek in handen als moeder met de tantes kwebbelde. De kleine jongen zag allerlei moois. Soms kreeg hij een snuisterij en zo begon de liefde voor verzamelen.

De tantes bezochten badplaatsen in België, gingen naar Parijs en brachten van die uitstapjes souvenirs mee als waaiers, mitaines en parasolletjes. Zij gingen naar de schouwburg met toneelkijkers en loerden in de programma's met brillen op een stokje van schildpad. Al die chique ouderwetse kleinoden gaven een mooi beeld van proeven aan stadse cultuur door deftige dames op het platteland. Met zijn presentatie van parasolletjes van zwarte en crême kant met ivoren stelen, geborduurde avondtasjes en etuis waarin een toneelkijker verstopt zit, wilde François de nadruk leggen op deze stadse accessoires.

Museum Grietje Tump staat aan het Zuideinde 69 te Landsmeer, telefoon 020-6313455.

Leontine Kuijvenhoven-Groeneweg,
secretaris Museumoverleg

François Poulain van Museum Grietje Tump vertelt over zijn unieke verzameling.
François Poulain van Museum Grietje Tump vertelt over zijn unieke verzameling. (foto Leontine Kuijvenhoven-Groeneweg)

 


Hé, is dat Westfries?

26. Jongens, niet zo klammen (ruzie maken)!
Twee klammers, twee schuld.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.