Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2016 » Nummer 3 » Pagina 16-17

Er-op-uit-tips

De Nachtwachtwandeling
Op deze tocht door het oudste deel van Amsterdam volgt u de route die het beroemde schilderij van Rembrandt heeft afgelegd. Vanaf de plaats waar De Nachtwacht bijna vierhonderd jaar geleden werd gemaakt loopt u langs de gebouwen waar het schilderij heeft gehangen en komt u te weten wat er met de mensen op het schilderij is gebeurd. U wandelt in anderhalf uur langs de door Rembrandt afgebeelde personen. Wat deden ze in het dagelijkse leven? Waar woonden ze? Waren ze rijk of arm? Een middag met en tussen de Amsterdammers van nu en van vierhonderd jaar geleden.
Uw gids op deze tocht is Jacques Hendrikx, schrijver van toneelstukken, verhalen en romans. Voor vragen over de wandeling is hij telefonisch bereikbaar op 06-23565764.
Vertrek wandeling:11.00 uur op vastgestelde dagen. (zie hiervoor de website).
Vertrekpunt: de trappen van het Rembrandthuis, Jodenbreestraat 4 in Amsterdam.
Website: www.denachtwacht-themakingof.nl.

Beleef de Marine
Het Marinemuseum in Den Helder is dé plek waar je de marine echt kunt beleven. Ontmoet zeehelden, aanschouw wapens en uniformen, leer over de ontwikkeling van techniek aan boord en ontdek de geschiedenis van de Rijkswerf. Uniek zijn de drie museumschepen, waarvan onderzeeboot Tonijn het meest in het oog springt.
Tot 3 april 2017 is het werk van de autodidactische maritieme schilder Arnold de Lange (1968) te bezichtigen aan boord van museumschip de Schorpioen. De combinatie kunstschilder en passie voor maritieme geschiedenis maakt dat zijn werk het verleden op unieke wijze in beeld brengt. Voor elk werk doet hij grondig onderzoek. Alles moet tot in detail kloppen.
Het verrassende in zijn schilderijen is dat hij gebruik maakt van ongebruikelijke perspectieven. Voor het eerst is een groot deel van zijn oeuvre bijeengebracht. Een kleurrijke verzameling maritieme schilderijen die per eeuw gerangschikt is. Een ware lust voor het oog.
Adres: Hoofdgracht 3 in Den Helder, tel.: 0223-657534
Open: ma t/m vr van 10.00 tot 17.00 uur, za en zo van 12.00 tot 17.00 uur.
Website: www.marinemuseum.nl.

Waterland Museum De Speeltoren - Henk Fakkeldij
Nog tot en met 30 oktober is de expositie van mixed media artist Henk Fakkeldij te zien en te beluisteren in de Kunstzaal van het museum. Hij heeft zich voor deze expositie met name gericht op Waterland en heel specifiek op de gebieden die in 1916 gedurende de watersnoodramp overstroomden. Daarbij heeft hij beeld en geluid gemaakt. Het beeld in de vorm van tekeningen, foto's, tekstfragmenten, combinaties van ruimtelijk (driedimensionaal) en tweedimensionaal. In zijn pastels toont hij beelden van de overstroming 1916.
De geluidscompositie bestaat uit geluiden die hij in Waterland heeft opgenomen gecombineerd met eigen (boventoon) zang. Denk aan het klokgelui van de kerkjes in verscheidene dorpen. De namen van de overledenen die daar op de graven staan zijn in de soundscape verwerkt.
Fakkeldij is door het spelen en zingen in theaterproducties gedoken in vele facetten die met 1916 maar ook met nu te maken hebben. Het water stijgt nog steeds. We hebben net als toen te maken met vluchtelingen. Het onderwerp is heel actueel.
Adres: Noordeinde 2-4 in Monnickendam.
Open: di t/m zo van 11.00 tot 17.00 uur, in schoolvakanties ook op ma van 13.00 tot 17.00 uur. Website: www.despeeltoren.nl.

Welkom in het schooltje van Dik Trom
De oude school waar C. Joh. Kieviet vroeger les gaf, is omgetoverd tot het Dik Trom Kinderboekenmuseum. Het schooltje heeft, net als vroeger, maar één klaslokaal. Door de oude schoolbanken, een potkachel, nostalgische schoolborden en klompen onder de kapstok, waant u zich in vroeger tijden. Kinderen mogen zich verkleden als Ot en Sien. Wie wil mag plaatsnemen in de schoolbanken en schrijven met een kroontjespen of met een griffel op een lei.
Tot 30 oktober is de tentoonstelling ‘100 jaar droge voeten’ in het schooltje te bezoeken. In de stormnacht van 13 op 14 januari 1916 werden de dijkbewoners bij Etersheim ruw gewekt door striemende stralen zeewater die door de wind tegen de ruiten werden geblazen. De kerkklok luidde om iedereen op te roepen. De boeren legden hun hooizeilen over de bedreigde dijk heen. Kordate mannen en vrouwen vulden zandzakken om de beginnende gaten in de dijk direct te dichten. En: Etersheim heeft het gered!
De tentoonstelling vertelt het verhaal van het Hollandse landschap. Het middeleeuwse dorp Etersheim lag vroeger meer naar het oosten en was veel groter dan het buurtschap nu. Bij dijkdoorbraken werd veel land opgegeven en werd rondom de braak een nieuwe dijk aangelegd. Hoe de dijkversterking in 1916 in zijn werk ging, met honderden kleischeppers, met zandspuiters en een locomotief met een trein van kiepkarren, dat vertelt het unieke verhaal van de Kleiput, het diepste punt van Noord-Holland. Adres: Etersheim 8a in Oosthuizen.
Open: za en zo van 11.00 tot 16.00 uur. Website: www.hetschooltjevandiktrom.nl.

Kijk, ontmoet en beleef het heelal bij Volkssterrenwacht Orion
Wilt u meer te weten komen over sterren, planeten en ruimtevaart? Ga dan naar Volkssterrenwacht Orion! U kunt hier zowel informatie krijgen over sterrenkunde als over geologie en ruimtevaart. In de expositieruimte worden de vitrinekasten over deze onderwerpen regelmatig vernieuwd. U krijgt een professionele presentatie in het planetarium en kunt via de kijkers de zon, maan, planeten en nevels bekijken. Zaterdag 29 oktober, tijdens de Nacht van de Nacht, is het van 19.00 tot 23.00 uur kijkavond bij Volkssterrenwacht Orion. Het publiek wordt in de gelegenheid gesteld om zelf foto's te maken van de maan en planeten als Jupiter en Saturnus. Hiervoor heeft u een digitale camera nodig waar de lens af kan. Vereniging Orion heeft hiervoor speciale verloopbussen aangeschaft. Voorlopig alleen voor de merken Canon en Nikon.
Adres: Veilingweg 21B in Bovenkarspel, in het Streekbospaviljoen.
Open: zo van 13.00 tot 17.00 uur.
Website: www.volksterrenwachtorion.nl.

De expositieruimte van Volkssterrenwacht Orion.
De expositieruimte van Volkssterrenwacht Orion. (foto Volkssterrenwacht Orion)

 


Hé, is dat Westfries?

176. Die auto gaat nog wel 'n tijdje mee. Die moet je niet wegskoiten (ver beneden de waarde van de hand doen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.