Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2016 » Nummer 2 » Pagina 10-11

Westfriezendag

Vijf excursies op de Westfriezendag in Schagen: voor elk wat wils!

Op zaterdag 3 september bent u van harte welkom op de Westfriezendag in Schagen. Het bestuur heeft zijn best gedaan een aantrekkelijk programma samen te stellen en hoopt dat veel leden daar aan deel zullen nemen.
U wordt ontvangen met koffie en een Schagenaertje (een gebakje) in restaurant Igesz.
Het adres is Markt 22 in Schagen.
De algemene ledenvergadering vindt plaats in de Grote Kerk die recht tegenover het restaurant staat. Op de agenda staan de gebruikelijke onderwerpen, waaronder de uitreiking van de Westfrieslandprijs.
Het ochtendprogramma wordt besloten met een optreden van Bassie en Bobo. Zij zingen een aantal Westfriese liedjes. Het duo is onder andere bekend van de dvd Rondje Westfriese Omringdijk. Na de vergadering gaan we terug naar restaurant Igesz om de lunch te gebruiken.
's Middags gaan we op pad in Schagen en omgeving. U kunt kiezen uit vijf excursies.
De deelnemers aan de excursies A, C, D en E worden met de bus naar de plaats van bestemming gebracht.
We sluiten de dag af in restaurant Igesz met een meergangen-keuzediner.

Excursies
Een korte beschrijving van de vijf excursies waar u een keuze uit kunt maken. Overal wordt twee maal koffie of thee met koek geserveerd.

A. Bezoek aan Kaan Koffie, koffiebranderij in Tuitjenhorn, voorafgegaan door een concert
In Slot Schagen, dat op enkele minuten loopafstand van restaurant Igesz is, treedt Trio Tarantella op, samen met de zangeressen Marja Schmitz (sopraan) en Judy Schouten (alt). Het trio bestaat uit Joop Klaassen (klarinet), Wim Rijnsburger (piano) en Annet Westerink (dwarsfluit). Tarantella speelt lichtklassieke muziek met werken van Brahms, Dvorák, Grieg, Quilter, Händel, Elgar, Bizet, Mozart, Humperdinck, Ponchielli, Debussy, Fauré en Sjostakovitsj. Na afloop van het concert vertrekken de deelnemers aan deze excursie met de bus naar de koffiebranderij. Daar krijgt u een inleiding over koffie: ‘Van planter tot brander’, u krijgt te zien hoe het proces van het koffiebranden verloopt en voor thuis krijgt u een pak van 250 gram Kaan koffie mee. www.kaankoffie.nl.

De geschiedenis van koffie, te zien bij Kaan Koffie in Tuitjenhorn.

De geschiedenis van koffie, te zien bij Kaan Koffie in Tuitjenhorn. (foto Kaan Koffie)

B. Rondleiding en tentoonstelling in de Christoforuskerk in Schagen, voorafgegaan door een concert
Deze excursie begint met een concert in Slot Schagen, zoals beschreven bij excursie A. Na afloop van het concert gaan we te voet naar de kerk van de R.K. Sint Christoforusparochie. Daar geeft ons bestuurslid Hans van Kampen, tevens lid van het parochiebestuur, een rondleiding en bezoeken we een tentoonstelling over Mariaverering. Voorafgaand krijgt u een inleiding over de geschiedenis van het beeld Maria van de Keins en over de Mariaverering. De inleiding wordt verluchtigd met afbeeldingen via een PowerPointpresentatie.

C. Bezoek aan Artfarm Reigerhof in Heerhugowaard
Tijdens deze excursie is te zien hoe Piet en Joke Beers een nieuwe functie hebben gegeven aan hun stolpboerderij en de daarbij horende gebouwen.
Allereerst vertelt Piet Beers in de expositiegang over de geschiedenis van de Reigerhof. Er zal ook documentatie te zien zijn. Daarna vertelt Joke Beers over de op de Reigerhof werkzame kunstenaars, hun werk en de ateliers. Ook kunt u een kijkje nemen op het erf, in de expositiehal, enkele ateliers en de beeldentuinen.

De Artfarm te Heerhugowaard.

De Artfarm te Heerhugowaard. (foto J. Beers)

D. Excursie met de Zonnetrein door de Schoorlse Duinen
Met de geluidsarme Zonnetrein wordt een rondrit van ongeveer anderhalf uur gemaakt door een uniek natuurgebied, de Schoorlse Duinen. De Zonnetrein is ook geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. De koffie en de thee worden na afloop van de rondrit geserveerd bij restaurant IJgenweis. www.zonnetreinschoorl.nl.

E. Rondleiding Huys Auerhaen en stadwandeling Alkmaar
Herenhuis Huys Auerhaen aan de Wilhelminalaan in Alkmaar dateert van het eind van de negentiende eeuw en heeft een voorgevel in neorenaissance stijl. Het is een voorbeeld van Nederlandse wooncultuur. Het exterieur en het interieur zijn gemeentelijk monument. In het interieur bevindt zich een glas-in-loodraam uit de periode van De Stijl, en een gaaf bewaard gebleven Art deco-werkkamer en salon uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Kunsthistoricus Harold Bos geeft uitleg over het pand en de inrichting.
Het bezoek aan dit monument wordt gecombineerd met een stadswandeling onder leiding van architect Mark Koning. Het aantal deelnemers aan deze excursie bedraagt maximaal twintig. www.huysauerhaen.nl.

 


Hé, is dat Westfries?

254. 'n Moerloper is 'n lam of kalf, dat nog bij moer, het moederdier, loopt, dus nog niet ofwonnen is (afgewend). Ook gezegd van iemand die nog ongetrouwd en bij moeder thuis woont.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.