Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2016 » Nummer 2 » Pagina 3

Aan de keukentafel

De keukentafel: de plaats waar allerlei zaken besproken worden, waar men nieuwtjes uitwisselt, waar gelachen en gehuild wordt.
De keukentafel in het Vierkant: een pagina met bondige informatie over initiatieven die betrekking hebben op de cultuurhistorie van Westfriesland.

Beleving

Van onze tijd wordt wel gezegd dat we in een belevingscultuur zitten. Maar wat is dat eigenlijk? Het is een manier van leven waarin mensen op zoek gaan naar uitdagingen en ervaringen om de dagelijkse sleur te ontvluchten. Alleen maar naar dingen kijken of alleen maar naar een verhaal luisteren is voor veel mensen niet meer voldoende om hun aandacht vast te houden. Als het enigszins kan wil men zelf ergens aan meedoen, iets maken, ruiken, proeven enzovoort. Dat geldt niet alleen voor kinderen, maar ook voor veel volwassenen.
In onze tijd met zijn grote aanbod van informatie en vermaak is er een concurrentieslag gaande om de gunst van het publiek. Het is dan ook niet voor niets dat cultuurhistorische instellingen zoals musea allerlei activiteiten organiseren waar het publiek aan kan deelnemen. Dit wordt gedaan om de aandacht van de mensen te trekken en hen te prikkelen. Het mag geen doel op zich worden, maar het is wel een middel om de nieuwsgierigheid van het publiek op te wekken naar het complete verhaal dat een museum of instelling te vertellen heeft.
Het Westfries Genootschap houdt op zaterdag 8 april 2017 een Westfrieslanddag.

Jan Smit, voorzitter

Op de Halve Maen kan het publiek kennis maken met de gang van zaken aan boord van een VOC-schip.
Op de Halve Maen kan het publiek kennis maken met de gang van zaken aan boord van een VOC-schip. Een voorbeeld van ‘beleven’. (foto Robert Gort, collectie Westfries Museum)

 


Hé, is dat Westfries?

666. Toen buurvrouw hoorde, dat ze 'n prijsje had gewonnen in de staatsloterij, was ze helemaal onthikt (opgetogen, zichtbaar blij).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.