Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2015 » Nummer 3 » Pagina 16-17

Museumnieuws

Molenmuseum De Zaansche Molen
In het kader van het 90-jarig bestaan is van 7 november tot en met 13 december een tentoonstelling over de twee ‘vaders’ van molenmuseum De Zaansche Molen te zien: Frans Mars en Pieter Boorsma. Juist door hun onderlinge verschillen vormden zij een ijzersterk team. In de expositiezaal, de stijlkamer en de modellenzaal komen verschillende aspecten van Mars, Boorsma en de geschiedenis van de Zaanse molen aan bod. De heren worden in woord, maar vooral in beeld, (opnieuw) aan u voorgesteld. In getallen, bedragen en projecten ziet u hoe het de vereniging tijdens en na de periode Mars en Boorsma is vergaan. In negentig jaar heeft De Zaansche Molen zich ontwikkeld tot de belangrijkste beschermer van dit unieke Zaanse erfgoed. Dankzij Frans Mars, Pieter Boorsma en alle andere molenliefhebbers die na hen kwamen.
Adres: Museumlaan 18 te Koog a/d Zaan, website: www.zaanschemolen.nl.
Open: di t/m vr van 11 tot 17 uur, za en zo van 13 tot 17 uur.

Molenmuseum De Zaansche Molen.
Molenmuseum De Zaansche Molen. (foto van website)

De Eeuw van Het Sterkenhuis, parels uit de collectie
Het Sterkenhuis viert dit jaar feest. Het historisch museum in het centrum van Bergen zit honderd jaar op de huidige locatie. De tentoonstelling ‘De Eeuw van Het Sterkenhuis, parels uit de collectie’, staat stil bij dat jubileum. De expositie is te zien tot 29 november. Er zijn pronkstukken uit uiteenlopende eeuwen; van textiel en zilver tot tekeningen en schilderijen. Elk voorwerp is uniek of vertelt een bijzonder verhaal. Over een rok in perfecte staat die al 250 jaar niet is gewassen, een urn uit het jaar 1000 en kogels van de Slag bij Bergen in 1799. Daarbij werd letterlijk voor de deur van Het Sterkenhuis gevochten.
Adres: Oude Prinsweg 21 te Bergen, website: www.museumkranenburgh.nl/bezoek/sterkenhuis.
Open: di t/m za van 13 tot 17 uur.

Stedelijk Museum Alkmaar - een portret van Alkmaar
Bij Alkmaar denkt menigeen meteen aan victorie, kaas of hofjes. Dat is slechts één kant van het verhaal. De bezoeker maakt in ‘Portret van Alkmaar’ kennis met getalenteerde inwoners en verrassende episodes uit de geschiedenis van de stad. Aan de hand van objecten, uit eigen collectie of afkomstig van bruikleengevers, replica’s, geluid- of filmbeelden wordt het verhaal van Alkmaar geschetst. In de zaal staan vijf thema-eilanden waarop belangrijke of typische voorwerpen te zien zijn. Elk thema-eiland wordt geïntroduceerd door een bijzondere Alkmaarder. De indrukwekkende wanden rondom zijn ingericht als een open depot en tonen talloze portretten, stadsgezichten en landschappen uit de omgeving.
Adres: Canadaplein 1 te Alkmaar, tel: 072-5489789, website: www.museumalkmaar.nl.
Open: di t/m zo van 10 tot 17 uur.

Tassenmuseum Hendrikje - Smartbags
Al eeuwenlang gaan technologische vernuftigheden hand in hand met ontwikkelingen in de tas. Tassen van vrouwen puilen vaak uit met onmisbare spullen die de hele dag worden meegesjouwd. Met de komst van de smartphone zijn tassen al een kilo lichter geworden; een overvolle agenda en losse stapels papier hoef je immers niet mee meer mee te nemen. Nieuwe technieken worden ingezet: naast 3D-geprinte tassen zijn er tassen met ingebouwde ledlampjes en tassen waarin je je telefoon kunt opladen. Er zijn ook tassen die verbinding maken met je telefoon waarbij je aan het hengsel kunt zien wie er belt. Ook naar vernieuwende materialen wordt gekeken, er wordt volop geëxperimenteerd met smart textiles en duurzame stoffen.
Adres: Herengracht 573 te Amsterdam, website: www.tassenmuseum.nl.
Open: van 16 november tot 31 januari elke dag open van 10-17 uur.
Niet geopend op: 5, 24 en 25 december en 1 januari.

Schagen krijgt eigen Wikipedia
Het palet van de Westfriese geschiedschrijving wordt almaar veelkleuriger: Schagen krijgt in november een eigen Wikipedia, het Geheugen van Schagen.
De geschiedenis van de stad met 600 jaar stadsrechten is voor deze digitale encyclopedie verdeeld in dertig onderwerpen. Van elk onderdeel is een professionele clip gemaakt. De toekenning van de stadsrechten in 1415, Cornelis Bok, Pieter Jansz. van Schagen, de paardenmarkt, de dubbele moord, de Paasveetentoonstelling, het krijgt allemaal aandacht in dit unieke, duurzame project. En er zijn, ook voor mensen die goed op de hoogte zijn van het verleden, verrassende ontdekkingen.
De website www.geheugenvanschagen.nl wordt de herberg voor die dertig stukjes geschiedenis. Het is de bedoeling is dat dit historisch archief steeds wordt aangevuld met informatie in woord, beeld en geluid. Dat kan om het verfijnen en verrijken van de gekozen onderwerpen gaan, maar ook nieuwe bouwstenen van een stukje Schager historie zijn zeer welkom. Uiteraard zal die informatie worden getoetst op kwaliteit.
Maar er is meer. Meesterlijk Schagen, de stichting die het project heeft bedacht en uitgevoerd, heeft de afzonderlijke onderdelen tot een film weten te smeden. Burgemeester Marjan van Kampen.‘Een wandeling door 600 jaar stadsgeschiedenis’ zal eind oktober in première gaan in CineMagnus in Schagen.
Meesterlijk Schagen koppelt de dertig clips aan een sponsorbijdrage. Deze baten worden gebruikt om de kosten van de clips en de film te betalen. Wat overblijft komt ten goede aan het Schager verenigingsleven.

De Schager Wikipedia biedt ruimte aan veel personen, van Willem van Beijeren tot en met de huidige burgemeester Marjan van Kampen. (foto Daan van Paridon)

 


Hé, is dat Westfries?

367. Koolprak dien je niet op als gastmaal (stamppot van kool en aardappelen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.