Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Aan de keukentafel

De keukentafel: de plaats waar allerlei zaken besproken worden, waar men nieuwtjes uitwisselt, waar gelachen en gehuild wordt.
De keukentafel in het Vierkant: een pagina met bondige informatie over initiatieven die betrekking hebben op de cultuurhistorie van Westfriesland.

Tussen Droom & Daad

Tussen Droom & Daad is het thema van het evenement de Maand van de Geschiedenis dat in oktober plaatsvindt. Het Westfries Genootschap speelt daarop in met twee lezingen: op 18 en 25 oktober in samenwerking met de Stichting Kaap Hoorn-vaarders.
In het boekje dat in het kader van de Maand van de Geschiedenis is uitgegeven wordt de dichter Willem Elsschot aangehaald die in 1910 schreef: ‘Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren’. Nog een citaat uit het boekje: ‘Dromen en daden staan soms tegenover elkaar, maar vaker is de daad de verwezenlijking van een droom, een ideaal’.
In het boekje worden beroemde voorbeelden van dromen aangehaald zoals die van Martin Luther King, die in zijn beroemde toespraak ‘I have a dream’ droomde over een wereld waarin zwarten en blanken als gelijken met elkaar op zouden trekken.
De expeditieleiders Jacob en Daniël le Maire en de schippers Willem en Jan Corneliszoon Schouten vertrokken eind mei 1615 vanuit Hoorn naar Zuid-Amerika in de hoop zo een nieuwe route naar Nederlands-Indië te vinden. Het leek een niet te verwezenlijken droom en de reis was ook niet zonder gevaren en problemen, maar het doel werd bereikt.
Westfriezen lijken op het eerste gezicht geen dromers maar doeners. Maar ook wij kunnen niet bestaan zonder idealen te hebben en plannen te maken.
Welke droom hebben wij als leden van het Westfries Genootschap over het aanzien van en het leven in Westfriesland in 2024, het jaar dat onze vereniging honderd jaar bestaat?
Soms heb ik een bange droom. Onze wereld lijkt wel steeds zakelijker te worden en de overheid bezuinigt op de uitgaven voor landschap, monumenten en cultuur.
Toch ben ik ervan overtuigd dat mede dankzij de inzet van het Westfries Genootschap het mogelijk moet zijn de cultuurhistorie van Westfriesland ook in de toekomst levend te houden.
Maar dan is dromen alleen niet genoeg. We moeten waakzaam blijven en onze dromen moeten gepaard gaan met daden.

Jan Smit,
voorzitter

Prent op de titelpagina van het gedrukte journaal van Schouten en Le Maire uit 1618.
Prent op de titelpagina van het gedrukte journaal van Schouten en Le Maire uit 1618. (foto Westfries Museum)

 


Hé, is dat Westfries?

499. Wie de buul ('t geld) heeft, is baas.
(Wie de geldbuidel, de portemonnee heeft, die heeft de macht).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.