Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Biografisch Woordenboek (WBW)

In het Westfries Biografisch Woordenboek staan biografieën van personen die voor Westfriesland, lokaal of regionaal, veel betekend hebben. Heeft u in uw dorp of stad een persoon waarvan u meent dat deze in aanmerking komt voor het WBW, meldt u die dan, liefst per mail, aan bij het secretariaat van het Westfries Genootschap.
Alleen personen die zijn overleden komen in aanmerking.

Johanna (Jo) Josephina Maria Immink, concertzangeres, koordirigente en zangpedagoge

Johanna (Jo) Josephina Maria Immink. Jo Immink werd geboren te Obdam op 8 april 1896 als dochter van W.G. Immink, arts aldaar, en Maria Catharina Josephina Schade. Jo Immink overleed te Amsterdam op 18 januari 1985.

Al op jonge leeftijd ging zij voor haar opvoeding naar een meisjespensionaat bij de zusters Ursulinen te Venray. Terug uit Venray volgde Jo enige tijd lessen bij de zusters Ursulinen te Bergen (N-H). Op 14 maart 1913 vertrok Jo met haar familie naar Haarlem. Het vertrek van het gezin uit Obdam was het gevolg van de plotselinge dood van haar vader op 22 december 1912. Dokter Immink werd slechts 53 jaar. Het gezin Immink woonde tot dan in Obdam in de Villa Horstenburg. In Venray, bij de zusters Ursulinen, kreeg Jo pianoles. Al snel werd opgemerkt dat Jo goed kon zingen. Eenmaal in Haarlem kreeg Jo haar eerste zanglessen. In 1919 ging ze naar het Conservatorium van Amsterdam waar ze in 1922 het einddiploma behaalde. Ze studeerde verder bij Ilona Durigo in Zurich en volgde een cursus bij Franziska Martienssen in Potsdam. Om zich verder te bekwamen in het Franse lied volgde ze lessen bij Berthe Seroen. Toentertijd stuk voor stuk beroemde musici.

Haar eerste concert, nog in haar conservatoriumtijd, was in de Grote of Sint Laurenskerk te Alkmaar, kort daarna gevolgd door een matinee voor de Rotterdamse Kunstkring. Ze kreeg uitstekende kritieken in de pers. Deze optredens werden gevolgd door ontelbare concerten in binnen- en buitenland van beroemde componisten als Bach, Beethoven, Bruckner, Haydn, Mahler en Mozart.
In 1931 werd ze lerares aan het Conservatorium te Tilburg. Daar bleef ze tot 1946 les geven. In de tussentijd gaf ze ook les in Eindhoven. Daarnaast was Jo van 1944 tot 1964 verbonden aan de gemeentelijke muziekschool van Bergen op Zoom.

Privé begeleidde Jo veel aanstormend talent. Bekende namen zijn Bep Ogterop, Aafje Heynis, Lea de Boer, Mieke Westra, Willy van Dijk, Mimi Aarden en Lidy van der Veen. Een goede leerling van Jo was ook de Volendammer Joop van Zelst, die zich in Italië vestigde en daar met veel succes operarollen vertolkte.

Naast haar werk als concertzangeres en zangpedagoge leidde ze diverse koren, zoals het Castricums Vrouwenkoor en het ensemble Zon en Zang. Met dit ensemble trad zij vele malen voor de radio op in programma's van de KRO-omroep. In 1946 werd zij adviseur bij de KRO. In die tijd heeft zij honderden koren beluisterd die voor de radio wilden optreden en werden er audities afgenomen. Dit bleef ze tot 1966 doen.

Op 8 april 1976 gaf Jo een groot feest ter gelegenheid van haar 80e verjaardag. Ze kon terugkijken op een carrière van 25 jaar concertzangeres, 55 jaar zangpedagoge, 25 jaar koordirigente en 20 jaar adviseurschap bij de KRO-omroep.
In het Westfries Archief te Hoorn bevindt zich het ‘Archief Jo Immink’.

Literatuur: Jaap Kroon, Jo Immink, in Magazine nummer 20 (voorjaar 2012) van Stichting Oud Obdam-Hensbroek.

Gegevens aangeleverd door Jaap Kroon te Obdam en bewerkt door Jaap Raat te Heiloo (2012).

 


Hé, is dat Westfries?

632. Ik verskeurde (scheurde) m'n nieuwe mantel aan 'n spijker, ik was er beloord van (kapot, erg teleurgesteld).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.