Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Nieuwe Uitgaven

Samenstelling: Peter Smit
Verkrijgbaar in de boekhandel, tenzij anders vermeld; niet bij het Westfries Genootschap

Goed gevonden
Goed gevonden. Martien Weel (1935-2011) was niet alleen makelaar, maar ook fervent amateurarcheoloog. In meer dan zestig jaar verzamelde hij in heel Westfriesland en daarbuiten een indrukwekkende collectie bodemvondsten. Dochter Marleen Weel legde na zijn dood haar vaders levenswerk vast in ‘Goed gevonden’, een uitgave waarin ze niet alleen de archeologische verzameling van haar vader heeft beschreven, maar waarin ook – zie de ondertitel ‘Een historie van archeologen en amateurs’ – ruimte is voor meer aspecten van de (amateur)archeologie, voor de vindplaatsen, voor nieuwe ontwikkelingen op dit gebied en de veranderde kijk op het werk van amateurarcheologen. Daarnaast worden ook andere schatvondsten uit de Nederlandse bodem toegelicht via bijdragen van verschillende archeologen.
Uitgeverij PolderVondsten, 272 pagina's. In de boekhandel en via www.vindmagazine.nl.
ISBN 9789081706346. Prijs € 34,95.

Een kanten eeuw
Al honderd jaar wordt er aan kantklossen gedaan in Wijdenes. Het was domineesvrouw De Jager Meezenbroek, die zich verbaasde over de ‘formidabele prullen’ tijdens een huisvlijttentoonstelling in het dorp en besloot daar iets aan te doen. Ze opende in 1914 de kantklosschool ‘Ieder voor Allen’, waar meisjes konden leren naaien, tekenen en kantklossen. De geschiedenis van de school is beschreven door Guus Bleeker en Elly Sprong in het rijk geïllustreerde jubileumboek ‘Een kanten eeuw’.
Deze uitgave is te bestellen via www.kantklosschoolwijdenes.nl, 96 pagina's in full colour met patronen in losse bijlage. Prijs € 24,95.

Met steun van boven
Toen Ina Braas hoorde dat haar oom Jaap Braas (89 jaar) zijn levensverhaal op schrift wilde stellen, bood ze – mede vanwege haar schrijfervaring – haar hulp aan. Ze vertelt in deze uitgave niet alleen de verhalen van tuinderszoon Ome Jaap uit De Goorn, maar beschrijft tevens de geschiedenis van een Westfriese familie vanaf 1924 aan de hand van interviews, dagboekfragmenten en bedrijfsdocumenten. Zo ontstaat een beeld van het dagelijks leven en daarmee van alle veranderingen waar deze familie in de twintigste eeuw mee te maken kreeg en hoe ze daarmee zijn omgegaan.
Uitgeverij Amor Vincit Omnia, 260 pagina's met veel illustraties. In de boekhandel en via www.amorvincitomnia.nl. ISBN 9789072033611. Prijs € 24,50.

Het geheim van Kluitman
Het geheim van Kluitman Kruimeltje, Pietje Bell, Dik Trom, Afke's tiental en De Kameleon, wie kent ze niet? Deze klassiekers behoren tot de bekendste boeken van Kluitman uit Alkmaar, de kinderboekenuitgeverij die anderhalve eeuw bestaat en dat viert met onder meer het jubileumboek ‘Het geheim van Kluitman’, waarin de eigen historie wordt beschreven.
In 1864 begon Pieter Kluitman een boekhandel in een pand aan het Verdronkenoord in Alkmaar, waarin ook een drukkerij en een boekbinderij zaten. In 1891 verscheen het eerste boek uit de Dik Tromserie van C. Joh. Kievit, dat inmiddels de 100ste druk (!) achter de rug heeft. En van de Kameleonserie zijn dertien miljoen exemplaren verkocht, om nog maar eens een van de wetenswaardigheden te noemen die auteur Marnix Croes beschrijft in het rijk geïllustreerde jubileumboek.
Uitgeverij Kluitman, 360 pagina's. ISBN 9789020631500. Prijs € 39,95.
Ter ere van het 150-jarig bestaan is tot 4 januari in de kleine zaal van het stedelijk museum Alkmaar de tentoonstelling ‘Goal! De voetbalhelden van Kluitman’ te bezoeken.

Over tonnenmaat en paardenkracht
Van de handkar via het eerste T-Fordje naar een vrachtwagenvloot, oftewel: de geschiedenis van de transportbedrijven in Hoogkarspel en Westwoud. Auteur Frans Ligthart heeft die historie van het lokale wegvervoer in kaart gebracht voor de stichting Historisch Hoogkarspel-Westwoud. Per hoofdstuk wordt een (goederen) transportbedrijf beschreven: bestaande bedrijven, verdwenen transporteurs en familiebedrijven komen aan de orde.
Vierde uitgave in de reeks ‘Rondom de grenspaal’, 148 pagina's. Bestellen via www.shhw.nl.
ISBN 9789081387330. Prijs € 15.

 


Hé, is dat Westfries?

397. Ouwerwisse (ouderwetse) stoelen hebben nog triemen (sporten, steunlatjes tussen de poten).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.