Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2014 » Nummer 2 » Pagina 17

Westfries Biografisch Woordenboek (WBW)

In het Westfries Biografisch Woordenboek staan biografieën van personen die voor Westfriesland, lokaal of regionaal, veel betekend hebben. Heeft u in uw dorp of stad een persoon waarvan u meent dat deze in aanmerking komt voor het WBW, meldt u die dan, liefst per mail, aan bij het secretariaat van het Westfries Genootschap.
Alleen personen die zijn overleden komen in aanmerking. Raadpleeg de website www.westfriesgenootschap.nl, klik op Commissie Geschiedschrijving en vervolgens op Westfries Biografisch Woordenboek.

Kees Stet, pseudoniem voor Piet Kroon (1900-1979)

Kees Stet, pseudoniem voor Piet Kroon (1900-1979) Conferencier en grossier in West-Friese grappen
De Westfriese conferencier Kees Stet werd geboren in Heerhugowaard op 9 juni 1900 als Piet Kroon, zoon van veehouder Jacob Kroon en Antje Stuy. Hij trouwde met Truus Schot, bekend als zangeres in de Alkmaarse operettewereld. Begin 1979 stopte Piet Kroon met zijn optredens als Kees Stet wegens gezondheidsproblemen. Op 3 september van datzelfde jaar overleed hij. Zijn zoon Piet Kroon jr. nam daarna als Kees Stet jr. het typetje van zijn vader over. Tot maart 2008, toen stierf Piet Kroon jr. op de jonge leeftijd van 57 jaar.

Bakkersvak
Zijn ouders vonden dat jonge Piet maar bakker moest worden. Dat had hij echter al gauw bekeken. Via diverse baantjes kwam hij op 19-jarige leeftijd bij toeval op de juiste plek: hij werd ambtenaar in dienst van het Hoogheemraadschap Noordhollands Noorderkwartier in Alkmaar en bleef dat tot zijn pensioen. Hij kreeg nog wel problemen door zijn tot een nevenfunctie uitgegroeide hobby, maar dat werd opgelost met een officiële ontheffing: hij mocht blijven optreden als Kees Stet. De echte bloeitijd van het Westfriese boertje begon toen na afloop van de Tweede Wereldoorlog overal bevrijdingsfeesten werden georganiseerd: Kees Stet was er vaak bij. Ook maakte hij een aantal jaren deel uit van het Alkmaarse Kleinkunst Ensemble. Daar ontmoette hij Truus Schot, bekend operettezangeres, met wie hij trouwde. Toen hij ook nog werd gevraagd voor het populaire AVRO-radioprogramma ‘De Bonte Dinsdagavondtrein’, kon Kees Stet niet meer stuk. Piet Kroon trok met hem over de provinciegrenzen en Kees Stet kreeg landelijke bekendheid.
In die tijd werkte hij ook samen met een andere bekende Alkmaarse cabaretier: André Carrell, de vader van Rudi, die als Willem Wouters van Wognum ook voor de radio optrad.

Bronnen:
Maarten Leegwater, In memoriam Kees Stet, West-Friesland Oud & Nieuw (47) in 1980, pag. 14.
Siem de Haan, Piet Kroon (Kees Stet) uit Heerhugowaard, West-Frieslands Oud & Nieuw (67) in 2000, pag. 78-80. Diverse publicaties in het Noordhollands Dagblad.
Gegevens aangeleverd en bewerkt door: Peter Smit te Alkmaar (2013).

Dit is het eerste gedeelte van de biografie. Voor de volledige biografie wordt verwezen naar de website van het Westfries Genootschap >Geschiedschrijving > Westfries Biografisch Woordenboek.

 


Hé, is dat Westfries?

666. Toen buurvrouw hoorde, dat ze 'n prijsje had gewonnen in de staatsloterij, was ze helemaal onthikt (opgetogen, zichtbaar blij).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.