Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2014 » Nummer 2 » Pagina 12

Verenigingsnieuws

Textieloverleg

Op 8 april vertelde kunsthistoricus Harold Bos ons over de ontwikkeling van kasjmier sjaals, die van oorsprong uit Noordwest-India komen. Ze zijn aanvankelijk gemaakt van fijne wol van het haar van de kasjmier geit. Eind achttiende eeuw worden ze zeer geliefd. Tijdens het Empire (1800-1815) is de kleding van dunne stof en een kasjmier sjaal geeft behaaglijkheid. Ze zijn rechthoekig, wel vier meter lang en tachtig of honderdzestig centimeter breed.
De ingeweven dessins zijn geïnspireerd op het gestileerde Butablad. Dit dessin wordt ook Paisleymotief genoemd, naar de plaats in Schotland waar de doeken vanaf 1840 geweven worden met zowel ingeweven als bedrukte dessins.
De sjaals hebben aan de lange kant een border met franje. Tot ongeveer 1820 is het midden een groot effen veld, dat, naarmate de tijd vordert, steeds meer gevuld wordt met fraai gekleurde patronen.
In Frankrijk worden ze machinaal geweven van wol en zijde. Kunstenaars ontwerpen de dessins. De sjaals zijn zeer prijzig. De merktekens van de fabricage en de waardering door middel van medailles staan op de achterkant van de doeken.
In de Biedermeiertijd, met de wijde rokken, komen er ook vierkante sjaals voor. Het middenveld wordt gereduceerd tot een klein effen patroon.
Aan het einde van de negentiende eeuw worden van grote sjaals kledingstukken gemaakt. Het dessin van de doeken blijft tot ver in de twintigste eeuw populair in de kleinere worteldoeken die boven schoorstenen en achter kapstokken gedrapeerd worden. Ze hebben een roze-rode kleur met een zwart of rood middenveldje en zijn van katoen en/of wol gemaakt.
Het Paisleymotief komt in de mode steeds terug: in de jaren zeventig van de twintigste eeuw dragen heren stropdassen en dames kleine bedrukte sjaals in katoen en zijde.
Meer informatie over het Museumoverleg Textielmedewerkers is te vinden op de website van het Westfries Genootschap.

Leontine Kuijvenhoven-Groeneweg,
secretaris.

 


Hé, is dat Westfries?

832. Dat ambtenaartje is zo'n hennemelker (napluizer, muggenzifter).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.