Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Vierkant » 2014 » Nummer 2 » Pagina 10-11

Westfriezendag

We gaan naar Schagen!

De Westfriezendag 2014 wordt net als in 2013 gehouden in Schagen. Op zaterdag 6 september bent u weer van harte welkom in de stad die ruim 550 jaar geleden marktrechten kreeg.
U wordt ontvangen met koffie en een Schagenaertje (een gebakje) in restaurant Igesz aan de Markt 22. De algemene ledenvergadering vindt plaats in de Grote Kerk die recht tegenover het restaurant staat.
Op de agenda staan onder meer de uitreiking van de Westfrieslandprijs en de prijsuitreiking van de fotowedstrijd ‘Dit vind ik typisch Westfries’. Bestuurslid Joop van Diepen neemt na 41 jaar afscheid van het bestuur van het Westfries Genootschap en de commissie Kap en Dek presenteert de vernieuwde uitgave van het boekje ‘Pikt en Dreven’.

Het ochtendprogramma wordt besloten met een optreden van Joost Botman. Joost zal voor ons enkele liedjes ten gehore brengen waaronder enkele met Westfriese teksten die geschreven zijn door zijn moeder Riek Botman-Boukens.
Na de vergadering gaan we voor de lunch terug naar restaurant Igesz.
's Middags gaan we op pad in Schagen en omgeving. U kunt kiezen uit vijf excursies.
We sluiten de dag af in restaurant Igesz met een meergangen-keuzediner.

Excursies
Onderstaand volgt een korte beschrijving van de vijf excursies waar u een keuze uit kunt maken. Bij elke excursie is een deskundige aanwezig die uitleg geeft. Overal wordt twee maal koffie of thee met koek geserveerd.

A: Wieringen met een bezoek aan de Michaëlskerk in Oosterland en Museumboerderij Jan Lont
De tufstenen Michaëlskerk dateert uit de twaalfde eeuw en is een voorbeeld van de Romaanse bouwstijl. In de jaren negentig van de twintigste eeuw is de kerk grondig gerestaureerd. Vrijwilliger en musicus Kees Klein houdt hier een boeiend verhaal over de historie en de restauratie. Als er tijd genoeg is geeft hij ook nog een orgelconcertje. Liefhebbers kunnen de toren beklimmen en genieten van een prachtig uitzicht over het eiland.
Hierna bezoeken we het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont. Jan Lont verzamelde oude gereedschappen op allerlei gebied. Veel facetten van het leven en werken van de vroegere eilandbewoners worden getoond.
Langs een mooie route brengt de bus ons na het museumbezoek weer in Schagen.

B: Op pad in Schagen
Allereerst lopen we naar de boerderij 't Weeshuys aan het Noord. Buiten wordt iets verteld over de geschiedenis van deze boerderij. We bezoeken vervolgens de boerderij van Jac. Visser aan het Noord 154. De boerderij is geheel verbouwd tot een moderne woonboerderij. De eigenaar geeft een rondleiding. Hierna wordt De Nieuwe Nes aan het Schoenmakerspad 1 bezocht. De Nieuwe Nes is een samenwerkingsverband van een aantal lokale en regionale organisaties op het gebied van natuureducatie, natuurbehoud en cultuur. In het gebouw is onder andere de Archeologische Werkgroep gehuisvest. Archeoloog Frans Diederik vertelt het een en ander over de werkzaamheden van de werkgroep. Deze excursie is wel in Schagen, maar gezien de af te leggen afstanden gaan we toch met de bus.

C: Waarland met Museum Het Molenhuys, de Waarlands Molen en bed and breakfast De Boereplaats
In Het Molenhuys wordt aan de hand van kaarten, foto's, historische documenten en oude geschriften op twaalf panelen uitgelegd hoe de strijd met het water werd gewonnen. In de naastgelegen Waarlands Molen vertelt de voorzitter van stichting De Westfriese Molens, Bart Slooten, over de grote restauratie en verbouwing van de molen en de inrichting tot museum. De gehele inrichting is van rond 1920. Ook bezoeken we bed & breakfast De Boereplaats aan de rand van de Schaapskuilpolder. De stolpboerderij is in 2007 nieuw gebouwd. Eigenaresse Annet Stoop vertelt over het bedrijf dat naast bed & breakfast ook andere faciliteiten biedt.

D: Bedrijfsbezoek Kapiteyn Group in Breezand
De Kapiteyn Group is een in 1926 opgericht familiebedrijf. Op meer dan zestig hectare hoogwaardige bollengrond kweekt de onderneming een scala aan bol- en knolgewassen waaronder tulpen, narcissen, hyacinten, lelies en zantedeschia's.
Kapiteyn Breeding BV ontwikkelt nieuwe en exclusieve bol- en knolgewassen. Kapiteyn Speciale Culturen BV houdt zich bezig met het kweken van bol- en knolgewassen. Kapiteyn BV en Blanken Breezand Holland BV richten zich samen wereldwijd op handels- en exportactiviteiten.
Aan deze excursie kan slechts een beperkt aantal personen deelnemen.

E: Slot Schagen met optreden Trio Tarantella en demonstratie kantklosschool Ieder voor Allen uit Wijdenes
Slot Schagen ligt op enkele minuten loopafstand van restaurant Igesz. In Het Slot treedt Trio Tarantella op, bestaande uit Joop Klaassen (klarinet), Wim Rijnsburger (piano) en Annet Westerink (fluit). Het trio speelt klassieke muziek met werken van onder anderen Bach en Mozart. Verder heeft het trio ook een lichter repertoire zoals Cubaanse dansmuziek en werk van Piazzolla.
Ook kunt u een demonstatie van twee dames van kantklosschool Ieder voor Allen uit Wijdenes bijwonen. Er wordt iets verteld over de school en uitleg gegeven over de techniek van het kantklossen. De school bestaat dit jaar 100 jaar.

 


Hé, is dat Westfries?

26. Jongens, niet zo klammen (ruzie maken)!
Twee klammers, twee schuld.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.