Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Verenigingsnieuws

Textiel Overleg

Het overleg van medewerkers Museale textiel van Noord-Hollandse musea was in januari gewijd aan Empire mode. Dit in aansluiting op de viering van 200 jaar koninkrijk.

(Foto Leontine Kuijvenhoven)

In de vergadering vertelde ondergetekende iets over de kleding en de politiek. De periode 1795-1813 was een spannende tijd, met radicale veranderingen in de mode en met politieke omwentelingen. In 1795 werd met Franse hulp de eenheidstaat, de Bataafse Republiek, gevormd. Een staat geregeerd vanuit Den Haag in plaats van provinciebesturen, gaf spanningen in de regio. Men ging het eigene en de klederdrachten van de provincies benadrukken. In de modedracht ging de taille omhoog en de rok viel sluik. Alie Vis vertelde over het ontstaan van Museum Betje Wolff, de voormalige pastorie in Middenbeemster. Dit museum bezit een prachtige collectie ondergoed, linnengoed, rokken en jakjes. Deze jakjes werden rond 1810 gedragen. We kregen de gelegenheid ze van dichtbij te bekijken. In de taille zitten haakjes om een rok aan te haken. Ze zijn kort en hebben rond-gesneden lange mouwen tot op de hand. Er is een ruitvormige inzet middenachter. De halsuitsnijding is rond met een koordje, de voering is van linnen of katoen. Ze zijn van bedrukt katoen in allerlei kleuren.
Pietsje Bloem uit Zaandijk toonde twee empire japonnen op paspop. Een origineel tweedelig katoenen exemplaar van roze rode katoen waarvan de rok aan de achterkant gerimpeld was, evenals de strook aan de onderkant. De voorzijde was glad aangezet. Eenzelfde ensemble in meisjesmodel bracht Thil van Twisk mee uit Museum Vreeburg te Schagen.
De tweede japon van Pietsje was een baljurk van gele zijde. Dit was een door Pietsje gemaakte replica naar oud patroon. Zij toonde de praktische instelling van de empiretijd: het lijfje kon losgehaald worden, net als de pofmouwen. Alles zat met haakjes aan elkaar vast.
Hierna kwam iedereen aan het woord over het wel en wee van de musea.

Leontine Kuijvenhoven-Groeneweg, secretaris.

Textiel Overleg

Op vrijdag 22 november vond in lunchcafé De Molenwiek bij molen De Krijgsman te Oosterblokker de presentatie van ons nieuwe kwartetspel plaats. Aan de totstandkoming van dit kwartetspel is ruim anderhalf jaar gewerkt door een werkgroep, bestaande uit Anneke Helder, Joop van Diepen, Klaas Lageveen en Jaap Raat.
In zijn welkomstwoord bedankte voorzitter Jan Smit al degenen die op welke wijze dan ook meegeholpen hebben om het spel te realiseren. Een bijzonder woord van dank was er voor Stichting Creatief Westfries die met een financiële bijdrage de productie van het spel mede mogelijk heeft gemaakt.

De leden van de werkgroep, met de voorzitter van het genootschap.
De leden van de werkgroep, met de voorzitter van het genootschap. Van links naar rechts: Klaas Lageveen, voorzitter Jan Smit, Joop van Diepen, Anneke Helder en Jaap Raat. (foto Netty Zander)

Het eerste exemplaar overhandigde de voorzitter aan Klaas Lageveen die de foto's voor het spel heeft gemaakt en de eerste conceptteksten in de computer heeft gezet. Hij heeft er veel tijd en energie in gestoken. Vervolgens kregen de overige leden van de werkgroep een kwartetspel aangeboden, als dank voor hun werk. Voor de leden van de werkgroep was er nog een extra cadeautje, dat de voorzitter omschreef met de tekst op een van de kaarten van het spel. ‘Dit karakteristieke krentenbrood is gevuld met bruine basterdsuiker en kaneel’. Een Westfriese krentenmik.
Onder het genot van een kopje koffie of thee werd er nog even nagepraat en was er gelegenheid het spel te kopen. Na afloop kregen belangstellenden een rondleiding in de molen van molenaar Dudink en zijn zoon.
Namens Stichting Projector was Dick Ham aanwezig. Hij heeft een videoverslag van deze presentatie gemaakt. Dit verslag is te bekijken op onze website: www.westfriesgenootschap.nl onder het kopje ‘verslag presentatie westfriesland kwartet’in de rechter kolom ‘nieuws’.

Het Westfriesland kwartet, een groot succes!
Waar is het Westfriesland kwartet verkrijgbaar?
- Bij het secretariaat van het Westfries Genootschap, Dal 3-achter te Hoorn (poortje door eind van de steeg links). Geopend van dinsdag t/m vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur.
- Bij Makelaardij Zwaan en Schouten aan het Rensgars 5 te Schagen. Geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30-12.30 uur en van 13.30-17.30 uur.
- Bij Klaas Lageveen, aan de Lijsterbeslaan 21 in Abbekerk. Graag even bellen als u langs wilt komen: 0229-582065.
U kunt tijdens bovengenoemde openingstijden langskomen om een kwartetspel te kopen.

Wat kost het kwartetspel?
De prijs voor het spel € 5,95 per stuk. Bij toezending per post komen daar de verzendkosten bij. U kunt uw bestelling doorgeven, bij voorkeur via e-mail: contact@westfriesgenootschap.nl of telefonisch: 0229-217121.

Commissie Kap en Dek

Veiling 1 februari 2014
De wekker gaat vroeg, we laden de vitrines en de kleding alvast in onze auto. De ingepakte dozen staan klaar om opgehaald te worden. Om 8.30 uur rijden we naar Berkhout.
De kavels worden op de tafels uitgestald, de borden met kappenkanten, tussenmutsen en kinderkleding gaan tegen de wand, de vitrines worden gevuld met de kostbaarheden. Een prachtig gouden oorijzer, twee zilveren oorijzers, tasbeugels en gebreide kralentassen, zilverwerk, ondergoed en curiosa. Het is weer een groot aanbod en met de catalogus in de hand wordt alles nagelopen. Check, check en dubbelcheck.
Rond 11.30 uur arriveren de kostuumcursisten die door Dirkje Snijders en Hans Verberne worden geholpen met het aankleden en de kap zetten. Ze zijn er klaar voor om hun nijvere arbeid aan het publiek te tonen.
De eerste bezoekers druppelen even later binnen, drinken snel een kop koffie om vervolgens voor de ingang van de zaal te gaan staan om de beste plaatsen te veroveren wanneer vanaf 12.30 uur de kavels bezichtigd kunnen worden.
Theo Mes fotografeert de kavels en kostuums en dan kan de middag beginnen met de kostuumshow. Voorzitter van het genootschap Jan Smit vraagt aandacht voor het kwartetspel, waarvan de eerste oplage al is uitverkocht. Dick Ham maakt een video-opname, waarvoor onze dank, en tot onze grote verrassing is TV Hoorn ook aanwezig. Volle bak, er kan geen mens meer bij. Ontzettend leuk zoveel belangstellenden. Drie dames showen het gemaakte ondergoed en korset, zij gaan het komende seizoen verder om het kostuum af te maken. Andere dames lopen trots als een pauw door het gangpad, er zijn kinderen in kostuum en een bijzonder amazonekostuum. Dirkje Snijders vertelt de bijzonderheden van het naaiwerk en onder welgemeend applaus breekt de pauze aan.
Na de koffie en thee starten we met de verkoop van de kavels. Onder toezicht van notaris Jan Salman van Appel Notarissen te Obdam biedt veilingmeester Fred Gutker de eerste kavel aan. Soms loopt het wat stroperig als de bezoekers niet al te snel toehappen, maar uiteindelijk worden 152 artikelen verkocht. De inbrengers en kopers zijn tevreden en wij kunnen terugkijken op een mooie, geslaagde dag.
Voor een beeldimpressie van de veiling verwijzen we u graag naar onze website: www.westfriesgenootschap.nl/kapendek.

NB. Schrijft u alvast 21 september in uw agenda? De eerstvolgende activiteit van de commissie Kap en Dek is een combinatie van ‘Schatten uit de kast’ met een brocante/curiosa markt in de protestantse kerk in Wognum. Houdt ook hiervoor de media en onze website in de gaten.

Lies Smit,
secretaris Kap en Dek.

Aankondiging Fotowedstrijd

Doe mee met de fotowedstrijd ‘Dit vind ik typisch Westfries’
Het Westfries Genootschap bestaat 90 jaar en wij willen dit graag met jullie vieren. Daarom organiseren wij een fotowedstrijd waaraan iedereen kan deelnemen, van jong tot oud.
Er zijn twee leeftijdscategorieën: jonger dan 21 jaar en 21 jaar en ouder. Het onderwerp van de foto moet iets typisch Westfries zijn Wat ziet u in uw omgeving wat u typisch Westfries vindt? Het kan bijvoorbeeld gaan om natuur, cultuur of gebruiken.
Leg het vast en doe mee aan de wedstrijd! Wij willen wel van u weten waarom u vindt dat uw foto typisch Westfries is. De foto's met motivatie kunnen worden ingezonden tot en met 31 mei.
Een jury zal een selectie maken uit de ingezonden foto's en de prijswinnaars aanwijzen. Deze winnende foto's worden tentoongesteld tijdens de Westfriezendag op 6 september in Schagen en daarna op meerdere locaties in Westfriesland.
Er zijn leuke prijzen beschikbaar voor de winnaars.
Volg voor nadere informatie de rubriek Fotowedstrijdop onze website. Daarin staan ook de voorwaarden voor deelname opgenomen, waaronder de technische eisen waaraan de foto moet voldoen. Wij wensen u veel plezier met het vastleggen van het typisch Westfriese!

De commissie.

De foto's kunnen worden ingezonden naar contact@westfriesgenootschap.nl. Vergeet niet je naam en adres te vermelden. Per deelnemer mogen maximaal 5 foto's worden ingestuurd. De foto's moeten worden ingezonden in het volgende formaat: JPG. De afmeting van de foto ligt tussen de 2000 en 3000 pixels (72 dpi) aan de breedste zijde. De bestandsgrootte van de foto is maximaal 2 MB. Foto's die niet aan deze specificaties voldoen, worden automatisch uitgesloten van deelname.

Oproep voor het bezorgen van het Jaarboek

Op 3 juli komt ons Jaarboek uit. Wij zijn nog op zoek naar bezorgers, met name voor de regio Nieuwe Niedorp. Mocht u zich als bezorger op willen geven, neem dan contact op met het secretariaat.
Telefoonnummer: 0229-217121, bereikbaar van di t/m vr tussen 9 en 12 uur.

Nieuws van de Bouwhistorische commissie

Het Krom en het Hoekhuis
De afgelopen tijd legden de leden van de Bouwhistorische commissie een aantal interessante panden vast in beeld en woord.
Neem bijvoorbeeld de boerderij aan de Winkelerweg 7 in Winkel. De stolp met voorhuis werd rond 1850 gebouwd in opdracht van Cornelis Peetoom. Vanuit de tekst in de overdrachtsakte van 1900 mogen we aannemen dat de boerderij vanaf het begin tot aan de tijd dat paard en wagen en de hondenkar uit het straatbeeld verdwenen, als herberg met uitspanning functioneerde. De boerderij lag namelijk ongeveer op de helft van de hoofdverbindingsweg tussen Schagen en Hoorn. De koetsiers en de mensen met hondenkarren staken op in deze herberg met de naam Het Krom. Deze naam wijst op een kromming in de toenmalige Limmerschouwweg. De dieren kregen hooi en water en de koetsier nam een borreltje in de herberg. Uit overlevering wordt verteld dat er soms wel acht hondenkarren werden gestald!

De boerderij aan de Oudedijk in Schagen met zicht op de dijk. (foto Wim Dettmers)
De boerderij aan de Oudedijk in Schagen met zicht op de dijk. (foto Wim Dettmers)

Een ander project is de boerderij aan de Oudedijk 3 in Schagen. Deze stolp ligt tegen de oprit naar de Westfriese Dijk aan en raakte de laatste jaren sterk in verval. Jaap de Wit schrijft in zijn boek Boerenleven in de regio Schagen het volgende. ‘Het is vrij zeker dat er op deze plek al in 1738 een boerderijtje stond. Deze boerderij, toen in bezit van Pieter Schager, verbrandde op 2 september 1894. Lang ging het gerucht dat Schager uit pure armoede de zaak in de fik had gestoken. De boerderij (het Hoekhuis genaamd) werd in dat jaar door de Nederduitse Hervormde Gemeente herbouwd en verhuurd aan Pieter Klaver. Het was een stolp met één vierkant, de koestal was zes stallen lang, goed voor twaalf koeien. Door de ligging tegen de dijkhelling, had de begane grond drie niveaus. De dars heeft een gepotdekselde houten weeg met twee raampjes. De boerderij is in de loop van de jaren talloze malen verbouwd en aangebouwd’.
Waarschijnlijk wordt het pand gesloopt en komt er een nieuwe stolp voor in de plaats.

Op de website van het genootschap, onder de knop Bouwhistorie, vindt u beschrijvingen en afbeeldingen van elf projecten die door de commissieleden zijn vastgelegd. Interessant om te lezen en te bekijken.

Midzomeravondwandeling in Twisk

Streekdracht, mooie gebouwen, gewoonten en historie
Het Westfries Genootschap en de gidsengroep Twisk houden na het succes van vorig jaar op vrijdag 20 juni weer een Midzomeravondwandeling in het monumentale dorp Twisk. De avond heeft als basis de geschiedenis van gewoonten, gebouwen en kostuums. Na een introductie in de kerk van de Protestantse Gemeente Thomas (de voormalige hervormde kerk) nemen ervaren gidsen groepen wandelaars mee om de historie van het dorp te verkennen. Onderweg ontmoeten de wandelaars jonge en oudere dames en heren in Westfries kostuum. Prachtige boerderijen, huizen en andere gebouwen vormen het decor voor de wandeling.

Gezicht op de boerderij Weizang in Twisk. (foto Jan Smit)
Gezicht op de boerderij Weizang in Twisk. (foto Jan Smit)

Het programma ziet er als volgt uit:
19.00 uur: inloop in de kerk met koffie en thee.
19.30 uur: welkomstwoord, vertelling over de tradities rond midzomernacht en uitleg over het Westfries kostuum.
20.00 uur: aanvang historische wandelingen in groepen onder leiding van gidsen, de mensen in kostuum verspreiden zich door het dorp.
22.00 uur: afsluiting in de kerk met een hapje en een drankje.

De kosten bedragen € 6,00 per persoon, inclusief alle consumpties. Bij slecht weer is er een binnenprogramma in de kerk.
Adres van de kerk: Dorpsweg 121, 1676 GH Twisk.

In verband met parkeren wordt bezoekers verzocht om zoveel mogelijk op de fiets te komen of, indien men met de auto komt, zo veel mogelijk met meerdere personen in een auto te rijden.

Laatste plaatsen excursie Oldebroek en Elspeet

Op 22 april vindt de jaarlijkse excursie plaats van het genootschap. Dit keer gaat de reis naar Oldebroek en Elspeet. Er is op dit moment nog een aantal plaatsen beschikbaar.
We vertrekken om 9.00 uur vanaf het P+R-terrein bij het NS-station in Hoorn. De kosten bedragen € 42,50 per persoon. Voor dit bedrag krijgt u tevens koffie met koek in boerderijmuseum De Bovenstreek, waar ook de lunch zal worden geserveerd. In dit museum zullen we kennis maken met het Veluws erfgoed. 's Middags bezoeken we een schaapskooi. U kunt zich aanmelden door het overmaken van de deelnemersbijdrage op rekeningnummer NL92 INGB 0002 7004 t.n.v. Reiscommissie Westfries Genootschap te Zwaag.
Bij afzegging binnen 5 werkdagen voor 22 april ontvangt u geen restitutie, bij tijdige afmelding voor 15 april ontvangt u 100% retour van de betaalde bijdrage. Het gaat nog om slechts enkele plaatsen, vol is vol!

De reiscommissie.

Westfriese Families zoekt depothouder en penningmeester

Wie wil zich inzetten voor Stichting Westfriese Families? Wij zoeken een nieuwe depothouder en een nieuwe penningmeester. Evert Grooteman en Cor Langedijk stoppen. Vele jaren hebben zij zich ingezet voor de Stichting Westfriese Families. Als depothouder beheert u de verschenen delen van onze boekenserie Westfriese Geslachten én de nummers van ons tijdschrift. U verzorgt de bestellingen van onze bladen en boeken. Geen heel tijdrovende klus, maar zo af en toe komt er een bestelling binnen. Ook bent u betrokken bij het verzenden van ons tijdschrift. Kortom: leuk en nuttig om te doen! Dat geldt ook voor het ‘werk’ als penningmeester. Voor vragen en reacties: mail of bel secretaris Ed Dekker: secretaris@westfriesefamilies.nl, 06-13777445.
Wij hopen op reactie. Beide functionarissen zijn noodzakelijk om als stichting te kunnen blijven bestaan. Als bestuurslid van Westfriese Families bent u heel nauw betrokken bij de interessante wereld van de genealogie en familiegeschiedenis!

 


Hé, is dat Westfries?

666. Toen buurvrouw hoorde, dat ze 'n prijsje had gewonnen in de staatsloterij, was ze helemaal onthikt (opgetogen, zichtbaar blij).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.