Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Aan de keukentafel

De keukentafel: de plaats waar allerlei zaken besproken worden, waar men nieuwtjes uitwisselt, waar gelachen en gehuild wordt.
De keukentafel in het Vierkant: een pagina met bondige informatie over initiatieven die betrekking hebben op de cultuurhistorie van Westfriesland.

Een feestelijk jaar

Het bijzondere van het schrijven voor een tijdschrift als het Vierkant is dat je een paar maanden vooruit moet denken. Ik schrijf dit stukje halverwege de maand februari als ik nog nageniet van de prachtige slotmiddag van de Commissie Kap en Dek met de kostuumshow en de veiling.
Als u dit leest is het al weer april. Het voorjaar is dan begonnen en het is de periode waarin we de winter achter ons laten en genieten van het sterker wordende zonlicht en buiten alles in bloei komt. Zelf geniet ik bijvoorbeeld erg van de bloeiende fruitbomen en bollenvelden en van de koeien die na een lange stalperiode weer naar buiten gaan. Op het land wordt weer van alles gezaaid en geplant in de hoop op een goede oogst.
Het voorjaar is de periode waarin Westfriesland veel van haar schoonheid laat zien. Soms overvalt je dan een dankbaar en feestelijk gevoel. Dat zijn ook de gevoelens die je krijgt als je bedenkt dat het Westfries Genootschap dit jaar 90 jaar bestaat. Dankbaarheid voel je omdat in al die jaren zo veel mensen zich samen hebben ingezet voor het behoud van de Westfriese cultuur en het streekeigene. Het werk dat gedaan wordt is niet altijd eenvoudig en gaat soms gepaard met teleurstellingen, maar levert ook mooie resultaten op.
We vieren onze verjaardag onder andere met een fotowedstrijd. Het bestuur is benieuwd wat de deelnemers typisch Westfries vinden en hoe dat door hen op foto's wordt vastgelegd. Doet u ook mee? Meer informatie hierover is te vinden op pagina 7.
Tijdens de Voorjaarsstreekmiddag op 17 mei kunt u genieten van het Westfriese landschap in het gebied van de vorig jaar afgesloten ruilverkaveling De Gouw. Het belooft een interessante en leerzame middag te worden.
Samen genieten van al het moois dat Westfriesland te bieden heeft is een feest!

Jan Smit, voorzitter.

Jan Smit spreekt de aanwezigen toe op de slotmiddag van Kap en Dek.
Jan Smit spreekt de aanwezigen toe op de slotmiddag van Kap en Dek. (foto Theo Mes)

 


Hé, is dat Westfries?

775. Morgen ga ik 't plafond wittelen (witten). Ik zal de witteles maar klaar maken (witsel, witkalk).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.